Hronika

Bjelašnica: Poznat identitet nastradalog, mladić bio iskusan planinar

Bjelašnica: Poznat identitet nastradalog, mladić bio iskusan planinar
Bjelašnica: Poznat identitet nastradalog, mladić bio iskusan planinar

SARAJEVO - Mladić inicijala D.N. smrtno je stradao danas u nesreći koja se oko 13 časova dogodila na planini Bjelašnica nadomak Sarajeva.

Planinar koji je danas smrtno stradao kako nezvanično saznaje Avaz, je Dragi Novaković.

Kako su svjedoci događaja ispričali , stradali mladić bio je iskusan i dobar planinar, omiljen i poštovan među kolegama.

''Akcija spasavanja na Bjelašnici je uspješno završena. Tijelo muške osobe je transportovano u Babin do čime je GSS okončao akciju. Zahvaljujemo se svima koji su bili uz nas i pomogli nam u akciji. Nadamo se da će ovakvih vijesti u budućnosti biti manje'', rekao je Zametica.

Sarajlija Samir Korić koji se nalazi na Bjelašnici, ranije je za Radiosarajevo.ba kazao da je djevojka pala, a da je mladić stradao u pokušaju da joj pomogne.

''Uvijek su u ovakvim slučajevima informacije oprečne. Kako kažu oni koji su bili bliže mjestu nesreće, djevojka je pala, a mladić je krenuo da je spasi. Epilog znate, nažalost...'', ispričao je Korić.

Svjedoci događaja, još uvijek u šoku, pričaju da je stradali mladić bio jedan od najboljih planinara, primjeran i dobar, ljudina.

''Bio je ljudina, mi se još uvijek nekako nadamo da se ovo nije dogodilo. Niko ne može da vjeruje. Moram reći da su svi reagirali ekspresno, da je helikopter na mjestu nesreće bio brzo nakon događaja, ali da zbog vjetra nije imao gdje sletjeti na planini'', ispričao je jedan od očevidaca.

Treba dodati da je akcija GSS-a završena nešto prije 18 časova i da u nesreći nije stradala i treća osoba. 

Na Kliniku urgentne medicine Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo (UKCS) primljena je pacijentica mlađe životne dobi u izuzetno teškom stanju

Ona je životno ugrožena a ljekari se bore za njen život, saopšteno je iz UKCS-a.

Jedna osoba smrtno je stradala, druga teško povrijeđena na Bjelašnici na lokalitetu Kotlovi.

Ovu informaciju potvrdio je portparol Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Irfan Nefić.

"Dvoje planinara navodno je ostalo zameteno na Bjelašnici u popodnevnim satima. Jedna osoba je smrtno stradala, druga je teško povrijeđena. U spašavanje je uključena gorska služba spašavanja, angažovana je helikopterska jedinica Oružanih snaga", rekao je Nefić.

Do nesreće na Bjelašnici došlo zbog proklizavanja sa snježne strehe

U popodnevnim satima u nedjelju desila se nesreće na planini Bjelašnici prilikom spuštanja grupe planinara od Opservatorija prema Kotlovima  i Babinom dolu. Tokom spuštanja došlo je do proklizavanja s jedne snježne strehe gdje su dva planinara propala kroz tu strehu, pri čemu je jedan od njih smrtno stradao.

Drugi planinar (djevojka), koja je teško povrijeđena, kasnije je transportovana helikopterom OS BiH u Klinički centar Sarajevo, gdje joj ljekari ukazuju neophodnu medicinsku pomoć. 

U akciji izvalačenje i spašavanja planinara učestvovala je Kantonalna služba Kantonalne uprave CZ Sarajevo, GSS Stanica Sarajevo, pripadnici MUP-a Kantona Sarajevo i pripadnici Civilne zaštite, saopćio je Operativni centar Federalne uprave civilne zaštite.

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije