Hronika

Amir Zukić u jednomjesečnom pritvoru

Amir Zukić u jednomjesečnom pritvoru
Amir Zukić u jednomjesečnom pritvoru

SARAJEVO - Općinski sud u Sarajevu upravo je odredio jednomjesečni pritvor za generalnog sekretara SDA Amira Zukića i njegovog vozača Seida Fazlagića, koji su uhapšeni su u petak u poslijepodnevnim satima zbog sumnje u nezakonito zapošljavanje u javna preduzeća.

Prijedlog za određivanje pritvora uputilo je Tužilaštvo Kantona Sarajevo i to za Zukića zbog opasnosti uticaja na svjedoke, prikrivanje dokaza i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela, a za Fazlagića zbog opasnosti od bjekstva i opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Inače, ročište za određenje pritvora bilo je zatvoreno za javnost na zahtjev tužiteljica koje su to obrazložile zaštitom interesa svjedoka.

Zukiću se na teret stavljaju krivična djela udruživanje radi činjenja krivičnog djela, primanje dara ili drugih oblika koristi i trgovina utjecajem, a njegovom vozaču Fazlagiću pomoć osumnjičenom nakon počinjenog krivičnog djela.

„Zukić se tereti da je sa Safetom Bibićem organizovao grupu koju je činilo više osoba radi nezakonitog zapošljavanja osoba i stranačkih kadrova u javna preduzeća“, naveli su ranije iz Tužilaštva KS.

Zukić i Fazlagić uhapšeni su u sklopu akcije „Bosna“, a u vezu sa nezakonitim zapošljavanjima dovođeni su i potpredsjednici SDA Asim Sarajlić i Mirsad Kukić. U okviru ovog predmeta prošle godine su uhapšeni tadašnji izvršni direktor „Elektroprivrede BiH“ Esed Džananović, penzionisani tuzlanski poštar Ramiz Karavdić, Nedžad Trako i njegov sin Senad Trako, zastupnik BPS-a u Skupštini ZDK, te glavni tehničar ORL odjela u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu Safet Bibić. Oni su osumnjičeni da su organizovali grupu, te koristeći svoj uticaj zapošljavali osobe u javna preduzeća, zdravstvene i visokoškolske ustanove u FBiH tako što su zahtijevali i primali novac ili druge oblike koristi.

Bakir Izetbegović, predsjednik SDA, u petak je nakon hapšenja Zukića izjavio da je svako nevin dok se ne dokaže da je kriv, te da moramo vjerovati našem pravosuđu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije