Hronika

Balkanskom rutom u EU stigne 65 tona droge

Balkanskom rutom u EU stigne 65 tona droge
Balkanskom rutom u EU stigne 65 tona droge

NJUJORK - Zemlje jugoistočne Evrope, uključujući i BiH, Makedoniju i Srbiju, iz godine u godinu bilježe sve manji uspjeh u borbi protiv trgovine drogom, zapljenjujući sve manje količine heroina, iako je balkanska ruta ključna karika u transportu ove droge iz Avganistana do centralne i zapadne Evrope.

Ovo stoji u izvještaju Kancelarije za drogu i kriminal Ujedinjenih nacija (UNODC u kojem se navodi da je promet balkanskom rutom, kojom se godišnje prenese između 60 i 65 tona heroina, a čija su krajnja destinacija zapadnoevropske zemlje, "težak" na stotine miliona evra.

Prema podacima iz izvještaja UN, u 2012. godini zaplijenjeno je ukupno blizu jedne trećine od svih pošiljki heroina čija je krajnja destinacija bila zapadnoevropsko tržište, što je ozbiljan udar krijumčarima budući da su izgubili stotine miliona evra čistog profita od prodaje droge, što im je i smanjilo moć za organizaciju i sprovođenje daljih kriminalnih operacija.

Prema detaljima izvještaja vidi se da je u 2012. godini Turska zaplijenila najveće količine heroina, 13,2 tone, kao i da su zemlje EU koje su krajnja destinacija uspjele da presijeku na desetine kanala i da zaplijene još pet tona heroina, dok je u svim zemljama jugoistočne Evrope zaplijenjeno ukupno manje od jedne tone heroina, što je najmanja količina u posljednjih deset godina. Najveći problem u švercu kokaina, prema izvještaju UN, predstavljaju veze južnoameričkih proizvođača sa balkanskim kriminalcima, koji se javljaju kao jedni od najkrupnijih distributera kokaina u zapadnoevropskim zemljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije