Hronika

Načelnici osumnjičeni da su oštetili Šipovo

Načelnici osumnjičeni da su oštetili Šipovo
Načelnici osumnjičeni da su oštetili Šipovo

ŠIPOVO, BANJALUKA - Protiv Milorada Ćirka (52), aktuelnog načelnika opštine Šipovo, i njegovog prethodnika Dušana Malinovića (60) policija je podnijela izvještaj zbog sumnje da su izvršili dva krivična djela zloupotrebe službenog položaja ili ovlaštenja, čime su ovu lokalnu zajednicu oštetili za ukupno 325.000 maraka.

To je "Nezavisnim" potvrdio izvor iz CJB Banjaluka, čiji su službenici banjalučkom Okružnom tužilaštvu podnijeli izvještaj protiv ove dvojice Šipovljana, koje terete da su prekoračili granice svog ovlaštenja.

"Malinović je osumnjičen da je 2012. godine od namjenskih sredstava u iznosu od 1.700.000 KM, dobijenih za investiciona ulaganja, odnosno izgradnju administrativnog centra i sportske hale, dio, to jest 200.000 KM, uplatio preduzeću za održavanje i zaštitu puteva, a na ime zaostalih obaveza koje je preduzeće preuzelo u ranijem periodu. Za tih 200.000 KM je i nanesena šteta opštini Šipovo", navode policijski izvori.

Nezvanično, ta sredstva je bivši načelnik opštine Šipovo uplatio preduzeću "Mrkonjić putevi", čime je prekoračio granice svog ovlaštenja.

Ćirko je osumnjičen da je krivično djelo počinio godinu kasnije.

"Njega sumnjiče da je od namjenskih 1.700.000 KM, takođe dobijenih za izgradnju administrativnog centra i sportske hale, dio, u iznosu od oko 125.000 KM, uplatio preduzeću za održavanje i zaštitu puteva na ime zaostalih obaveza koje je preduzeće preuzelo u ranijem periodu, a dio sredstava preduzeću za izgradnju ulične rasvjete", navode naši izvori.

Za tih 125.000 maraka je, kako sumnja policija, nanesena šteta opštini Šipovo, a kako nezvanično saznajemo, dio tih sredstava uplaćen je "Mrkonjić putevima", a drugi dio preduzeću "MIG elektro" Mrkonjić Grad.

Ćirko nam je u telefonskom razgovoru kazao da nije on plaćao ranije preuzete obaveze, već njegov prethodnik Malinović. Aktuelni načelnik kaže da je on zapravo plaćao radove oko zgrade opštine jer je u ugovoru o izgradnji stajalo da će ona biti podignuta od temelja do krova, bez okolnih radova.

"Zato je tu bilo dodatnih radova koji su se odnosili na izradu trotoara, pristupnog puta od glavne ulice i slično. Za svaku aktivnost koja je rađena sproveden je postupak javne nabavke", rekao je Ćirko, koji je dodao da može da nam dostavi svu dokumentaciju koja to dokazuje.

Malinović kaže da je saslušan u policiji te takođe tvrdi da u ovom cijelom slučaju nema njegove krivice.

"Dao sam izjavu u policiji i rekao im da je u to vrijeme novac za investicije bio na zajedničkom računu lokalne uprave, nikako posebnom. Nije bilo zloupotrebe, već sam platio stara dugovanja, koja su mogla imati i sudski epilog i onda bi kamata bila veća. To je suština", rekao je Malinović.

Podsjetimo, Malinović i još devet osoba uhapšeni su u proljeće 2013. godine u policijskoj akciji "Mreža" zbog, kako su tada kazali iz policije, sumnje da su nezakonito omogućili drugim fizičkim i pravnim licima sticanje protivpravne imovinske koristi u iznosu od 150.000 maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije