Hronika

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora
Bašiću i Šijaku potvrđeno po sedam godina zatvora

SARAJEVO - Sud BiH osudio je Muhidina Bašića i Mirsada Šijaka na po sedam godina zatvora zbog silovanja ženske osobe hrvatske nacionalnosti u januaru 1994. godine u Varešu.

Prvostepenom presudom Bašić i Šijak su i u januaru 2013. po Krivičnom zakonu BiH osuđeni na po sedam godina zatvora, a Apelaciono vijeće je presudu izreklo po zakonu bivše Jugoslavije. U ostalom dijelu presuda je ostala neizmijenjena, prenosi BIRN.

Apelaciono vijeće Suda BiH djelimično je uvažilo žalbe Tužilaštva BiH u odnosu na visinu kazne, kao i odbrane optuženog Bašića u dijelu koji se odnosi na povredu krivičnog zakona.

Presudom je potvrđeno da su Bašić i Šijak u jutarnjim časovima u zgradi "Šumarstva", sa još dvije nepoznate osobe, silovali žensku osobu koja je taj dan došla u posjetu bratu u zatvor.

Bašić je u to vrijeme bio načelnik ratnog Odjeljenja Službe državne bezbjednosti u Olovu, a Šijak vojni policajac u sastavu 122. Lake brigade Armije RBiH.

Tužilaštvo je ranije uložilo žalbu na visinu kazne, tražeći da se prvostepena presuda preinači i izrekne duža kazna zatvora, dok su odbrane Bašića i Šijaka tražile preinačenje presude i oslobađanje obojice ili obnavljanje suđenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije