Hronika

Berić i Savić pristali na 19 godina robije za bombaški napad na profesora Šakotu

Berić i Savić pristali na 19 godina robije za bombaški napad na profesora Šakotu
Foto: N.N. | Berić i Savić pristali na 19 godina robije za bombaški napad na profesora Šakotu

BANJALUKA - Nenad Berić (37) iz Banjaluke i njegov sugrađanin Aleksandar Savić (32) stavili su danas svoje potpise na sporazum o priznanju krivice za bombaški napad na kontroverznog banjalučkog profesora Spasu Šakotu (60).

Tim sporazumom, kako "Nezavisne" nezvanično saznaju, predviđeno je da Berić, poznat pod nadimkom Bera Kiselina, bude osuđen na 10 godina robije, a njegov saučesnik na godinu manje.

Osim toga, u sporazumu se navodi da je Berić obavezan da Šakoti vrati 30.000 KM, koliko mu je, kako ga terete, uzeo da bi mu sredio oslobađanje u postupku koji je protiv profesora vođen, a koji je okončan tako što je Šakota osuđen na šest mjeseci za zadovoljavanje strasti pred učenicama.

U Okružnom sudu u Banjaluci sutra bi trebalo da bude prihvaćen ili odbačen sporazum koji je optužena dvojka potpisala s Republičkim javnim tužilaštvom.

Prije toga, u svojstvu oštećenih, biće saslušano još nekoliko svjedoka, koji su pretrpjeli štetu tokom eksplozije, a koja je 3. oktobra prošle godine, oko 10.30, odjeknula na parkingu zgrade kod Rebrovačkog mosta u Banjaluci.

Eksplodirale su tada četiri bombe, koje su postavljene na točkove mercedesa Šakote, koji je ranjen, baš kao i Ilija Jokić, koji je kritičnih momenata bio u blizini.

Jokić je danas bio u sudnici, baš kao još nekoliko oštećenih i svi su iznijeli identičan zahtjev - da im se podmiri što materijalna, što nematerijalna šteta. O kolikoj je ukupnoj sumi riječ, još nije sabrano, ali je sigurno da će iznos biti petocifren. U najmanju ruku.

Jokić je, primjera radi, ispričao da je tokom eksplozije on ranjen, a da mu je na automobilu nastala šteta od oko 5.000 maraka.

Odštetu je zatražio i Zoran Kovačević, koji je sa tada osamnaestomjesečnim sinčićem bio blizu lokacije gdje su bombe eksplodirale.

"Dijete, zbog te eksplozije, ima poremećaje u spavanju i ponašanju. Bio je mali kad se to desilo i očekujem da mu neće ostati posljedice", rekao je Kovačević, dodajući da mu je na autu nastala šteta 500 do 600 KM.

U tom bombaškom napadu potpuno je izgorjelo vozilo Duška Partala, koji računicu već ima.

"Šteta na vozilu te alatu i mašinama koji su mi izgorjeli procijenjena je na oko 30.000 maraka", rekao je Partalo.

Današnji sporazum o priznanju krivice, a zatim je i drugooptuženi, nakon sat pauze, učinio isto.

Obojicu je Pane Gavrić, predsjednik Sudskog vijeća, upitao da li su upoznati s tim da se, ako sporazum bude prihvaćen, odriču prava na suđenje, te da neće moći uložiti žalbe, kao i da će morati da plate štetu.

"Niko na mene nije uticao da zaključim sporazum. Pristajem", rekao je Berić, a isto je potvrdio i Savić.

Savić je optužen za pokušaj ubistva, odnosno da je bombe postavio, a Berić da je zločin naručio. Berić je 2013. godine uhapšen pod sumnjom da je organizovao napad sonom kiselinom na bivšu djevojku, a od tada ga i zovu - Bera Kiselina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije