Hronika

Bilal Bosnić pred licem pravde

Bilal Bosnić pred licem pravde
Bilal Bosnić pred licem pravde

U Sudu BiH danas je održan glavni pretres u predmetu protiv Bilala Bosnića, neformalnog vođe vahabija u BiH kojeg Tužilaštvo BiH tereti za javno vrbovanje bh. mladića za odlazank na strana ratišta.

Prema navodima optužnice, Bosnić se tereti kao organizator terorističke grupe.

Dubravko Čampara, postupajući tužilac u ovom predmetu, pročitao je danas optužnicu koja Bosnića tereti za navedena djela, kazavši da su, a prema navodima optužnice, Bosnićevi govori u kojima poziva bh. mladiće na odlazak u Siriju i Irak objavljivani na društvenoj mreži YouTube i to u periodu 2013. i 2014. godine.

Čampara je čitajući Bosnićeve hudbe, između ostalog, pročitao i neke od njegovih rečenica iz kojih se može zaključiti da pozivaju osobe koje su prisustvovale njegovim govorima da napustile BiH i odu u Siriju. U tim govorima, između ostalog, pročitano je da je Bosnić govorio: "islam je izvršenje naredbi", "žalosno je što nismo s njima", "nemojte umirati osim kao pravi muslimani", "nikada vjernici ne gube", "ovo je priprema za uspostavljnje islamskog zakona", "najbolji način umiranja je kao šehid", "djela se cijene po završetku"...

Čampara je kazao i da su nakon ovih javnih govora Bosnića mnoge osobe iz BiH napustile državu i otišle u Siriju i Irak. Mnogi od njih poginuli, dok veći broj ostali i dalje učestvuje u borbi na strani Islamske države koju je UN proglasio terorističkom.

Tužilaštvo je danas najavilo da će izvesti brojne svjeodke, vještake i dokaze kako bi dokazalo da je svojim javnim govorima Bosnić javno podsticao bh.građane da se pridruže IS.

Čampara je ustvrdio da su se Tužilaštvo BiH javili mnogi svjedoci koji su spremni svedočiti, a riječ je o roditeljima čija su djeca u Siriji. Tužilaštvo će, kako je najavilo izvesti i određene dokaze o tome kako je Bosnić primio velike novčane iznose od arapskih zemalja, piše Avaz.

Bosnićev advokat Adil Lozo kazao je da je njegov branjenik svoja ubjeđenja iznosio kao vjerski službenik, te da je diskutabilno šta je selfijska zajednica u BiH. Kazao je da će odbrana dokazati da u BiH ne postoje slefije niti bilo kakva zajednica. Odbrana je izjavila da za sada neće iznositi prijedloge dokaza jer je riječ o suđenju koje je vrlo kompleksno.

Naredno ročište zakazano je za 18. februar kada će biti saslušan i prvi svjedok Sedin Husejinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije