Hronika

Bivšem konzulu BiH zatvor zamijenjen novčanom kaznom

Bivšem konzulu BiH zatvor zamijenjen novčanom kaznom
Bivšem konzulu BiH zatvor zamijenjen novčanom kaznom

SARAJEVO - Sud BiH odobrio je da kazna od 11 mjeseci zatvora, na koju je bivši konzul BiH u Parizu Velid Hamidičević pravosnažno osuđen zbog zloupotrebe položaja, bude zamijenjena novčanom kaznom u iznosu od 33.000 KM.

Iz Suda BiH saopšteno je da je 10. aprila doneseno rješenje o zamjeni zatvorske kazne za novčanu, koju je Hamidičević obavezan da uplati u roku 30 dana od pravosnažnosti odluke.

Hamidičević je obavezan da Sudu BiH dostavi dokaz o izvršenoj uplati, prenosi Birn.

"Ukoliko osuđeni Hamidičević ne uplati novčanu kaznu, Sud će donijeti odluku o izvršenju kazne zatvora, a ako osuđeni novčanu kaznu plati samo djelimično, kazna zatvora će se izvršiti srazmjerno iznosu koji nije plaćen", pojasnili su u Sudu BiH.

Sud BiH je krajem novembra 2016. osudio Hamidičevića na 11 mjeseci zatvora nakon što je prihvaćen sporazum o priznanju krivice koji je optuženi potpisao s Tužilaštvom BiH.

U presudi je navedeno da je Hamidičević od decembra 2014. do juna 2015. godine, kao savjetnik za konzularne poslove u Ambasadi BiH u Parizu, mimo redovnih procedura i provjere podataka, u zamjenu za novac omogućio većem broju osoba izdavanje dokumenata za putovanje iz Francuske u BiH, te je na taj način, kako se navodi u presudi, nezakonito stekao više od 10.000 KM.

Istom presudom je od Hamidičevića oduzeta imovinska korist od 5.250 evra. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije