Hronika

Bivšoj ministarki uslovna robija

Bivšoj ministarki uslovna robija
Bivšoj ministarki uslovna robija

ZENICA - Nepravomoćnom presudom Općinskog suda u Zenici Senka Balorda, ministrica zdravstva Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) u ostavci iz Kaknja, danas je proglašena krivom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja i osuđena na uvjetnu kaznu zatvora u trajanju od šest mjeseci, s rokom provjere od godinu dana.

Dakle, zatvorska kazna neće biti izvršena ukoliko ministrica u narednih godinu dana od pravosnažnosti presude ne počini novo krivično djelo.

Salih Herceg, ekspert za oblast zdravstvenog osiguranja, koji je podnio krivičnu prijavu protiv ministrice, na osnovu koje je Kantonalno tužilaštvo ZDK kasnije izvršilo provjeru i podiglo optužnicu, upućen je na parnični postupak. Sutkinja Aida Smajiš u obrazloženju presude kazala je kako je analizirajući provedene dokaze Sud došao do zaključka da je ministrica Balorda zloupotrijebila svoj položaj.

"Ubijeđena sam da je ovo jedan proces koji je montiran. Nažalost, Tužilaštvo i Sud na ovom nivou se upliću u rad izvršne vlasti i što je najčudnije ja sam jutros dobila prijedlog ombudsmana u kome se tvrdi da niti je prekršen Zakon o ministarskim i vladinim mjestima niti su prekršene procedure postupka. S obzirom na to da postoji mogućnost tužbe, naravno ja idem dalje da dokažem da nije u pravu Sud s ovom odlukom", izjavila je Balorda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije