Hronika

Blokirana imovina vrijedna 26 miliona KM

Blokirana imovina  vrijedna 26 miliona KM
Blokirana imovina vrijedna 26 miliona KM

BANJALUKA - U istragama organizovanog kriminala koje se trenutno sprovode u RS blokirana je imovina u ukupnoj vrijednosti od 26 miliona KM, ali do danas nijedna marka nije zvanično oduzeta od pripadnika organizovanih kriminalnih grupa.

Razloga je više, a među prvima, kako navode vodeći ljudi policije u RS, su komplikovane procedure te opterećenost domaćih sudova.

Gojko Vasić (na slici), direktor policije RS, navodi da su najjače istrage i krivični postupci u slučajevima bijeljinske šećerane, u kojoj je optužen Zoran Ćopić, blizak saradnik odbjeglog narko-bosa Darka Šarića iz Crne Gore, te organizovanog kriminala u vezi s  nelegalnom sječom šume na Romaniji.

"Zakon o upravljanju nelegalno stečenom imovinom u RS postoji dvije godine i u tom periodu je sprovedeno niz istraga. Procedure ne mogu ni biti brze, u protivnom bi imale puno sistemskih grešaka i kasnije bi nam se to vratilo kao bumerang", pojasnio je direktor policije RS.

Vasić je juče u Banjaluci ujedno otvorio dvodnevni seminar "Istrage, oduzimanje i upravljanje nelegalno stečenom imovinom", koji MUP RS organizuje uz podršku Tehničkog instrumenta Evropske komisije.

Među glavnim razlozima što imovina nije oduzeta su komplikovane procedure te opterećenost domaćih sudova, kažu u policiji

Cilj seminara je učenje domaćih stručnjaka od zapadnoevropskih kolega, među kojima su glavni predavači iz Velike Britanije i Holandije.

Na seminaru učestvuju sve policijske agencije u BiH, ali i tužilaštva, inspektori Poreske uprave RS i Federacije BiH, Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, entitetske agencije za bankarstvo, te Agencija za upravljanje oduzetom imovinom RS.

Vasić smatra da je najveći teret na sudovima kada su u pitanju istrage i postupci u vezi s oduzimanjem nelegalno stečene imovine u RS.

Direktor policije RS podsjetio je da u finansijskim istragama MUP RS odlično sarađuje s bezbjednosnim agencijama u regionu, o čemu svjedoči istraga i podizanje optužnice protiv Zorana Ćopića u slučaju "Bijeljinska šećerana".

Zoran Stanišljević, direktor Agencije za upravljanje oduzetom nelegalno stečenom imovinom u RS, tvrdi da je slučaj "Kubikus", koji vodi Specijalno tužilaštvo RS, najbliži prvom pravosnažnom oduzimanju imovine u RS.

Podsjetimo, u ovom slučaju su optuženi Dario Brkić, vlasnik kafe-kazina "Kajak" u Banjaluci, te njegov saučesnik Naum Golić priznali krivicu za organizovanje ilegalne kocke na internetu u RS i dogovorili sporazume o priznanju krivice sa Specijalnim tužilaštvom.

Slučaj "Kubikus" najbliži prvom pravosnažnom oduzimanju imovine u RS, tvrdi Stanišljević

Prema ovim sporazumima Brkić je osuđen na pola godine zatvora i oduzeta mu je imovina, odnosno pola miliona KM u kešu, a Golić je prihvatio kaznu od četiri mjeseca zatvora i oduzimanje 6.000 KM.

"Zasad nema trajnog oduzimanja imovine, čekaju se završeci sudskih postupaka i ukoliko imovina bude trajno oduzeta Agencija će upravljati njom, ukoliko ne - biće vraćena vlasniku", naveo je Stanišljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije