Hronika

Bojadžićeva odbrana traži povlačenje sudija

 Bojadžićeva odbrana traži povlačenje sudija
Bojadžićeva odbrana traži povlačenje sudija

SARAJEVO - Odbrana Nihada Bojadžića na suđenju za zločine 1993. godine u Trusini kod Konjica navela je da dva člana Sudskog vijeća moraju razmotriti povlačenje iz predmeta nakon presude Edinu Džeki za zločine u ovom selu, te da će, ukoliko se sudije ne povuku, zatražiti njihovo izuzeće.

Advokat Vasvija Vidović je navela da sudije Vesna Jesenković i Staniša Gluhajić već imaju formiran stav nakon presude Džeki, koji je nepravomoćno osuđen na 12 godina zatvora za zločine počinjene 16. aprila 1993. u Trusini.

Jesenković i Gluhajić bili su članovi Sudskog vijeća u odvojenom suđenju Džeki, kojeg brane Vidovićeva i Edina Rešidović, navodi Birn.

Vidovićeva je obrazložila da je presuda Džeki, bivšem vojniku jedinice "Zulfikar" takozvane Armije BiH, zasnovana na nekoliko ključnih svjedoka koji su svjedočili u ovom postupku za zločine u Trusini.

Pored Bojadžića, optuženi su Mensur Memić, Dževad Salčin, Senad Hakalović i Nedžad Hodžić, dok je postupak protiv Zulfikara Ališpage zvanog Zuka, zbog njegove bolesti, razdvojen u martu.

Kao svjedok Bojadžićeve odbrane iskaz je dala Fata Kozić, koja je 1993. godine bila kuvarica u brigadi čije je sjedište bilo u selu Parsovići, nedaleko od Trusine.

Ona se prisjetila sredine aprila 1993. godine, kada je stigla "Zukina vojska", te rekla da je žena vojnik, koja joj se predstavila kao Zolja, tražila posebnu večeru za sebe i pretpostavljenog.

"On se sa mnom upoznao i rekao da se zove Samko. Dobro se sjećam te večere", ispričala je Kozićeva, te dodala da je od Zolje saznala da vojnici idu u Trusinu.

Prije dvije godine, Sud BiH je Rasemi Handanović zvanoj Zolja, bivšoj pripadnici jedinice "Zulfikar", izrekao kaznu od pet i po godina zatvora nakon što je priznala krivicu za učešće u strijeljanju šest Hrvata.

Bojadžić je optužen da je, kao zamjenik komandanta jedinice "Zulfikar", naredio vojnicima da napadnu Trusinu i navodno izdao naredbu da niko u selu ne smije ostati živ, te je sredstvom veze s obližnjeg brda rukovodio napadom.

Završeno je i ispitivanje optuženog Bojadžića, koji je u svoju korist svjedočio na prethodnih šest ročišta. On je rekao da nije u bitnom promijenio svjedočenje u odnosu na iskaz nakon hapšenja 2009. godine.

Suđenje će biti nastavljeno 16. juna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije