Hronika

Bombama rješavali razmirice i neuzvraćenu ljubav

Bombama rješavali razmirice i neuzvraćenu ljubav
Foto: Ilustracija | Bombama rješavali razmirice i neuzvraćenu ljubav

BANJALUKA - Razne eksplozivne naprave u posljednje vrijeme često su sredstvo međusobnih obračuna zbog neriješenih odnosa i ljubavnih jada.

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova RS, ove godine je zabilježeno 12 slučajeva postavljanja eksplozivnih naprava.

"U osam slučajeva došlo je do aktiviranja eksplozivnih naprava u kojima je povrijeđeno pet osoba, dok je u četiri slučaja nastala samo materijalna šteta. Jedan je okarakterisan kao izazivanje opšte opasnosti", rekla je portparolka MUP-a RS Danica Gnjatović.

Prošle godine je bilo 15 slučajeva postavljanja eksplozivnih naprava u Srpskoj. U tim bombaškim napadima teško su povrijeđene dvije osobe, a jedna je poginula. Napadači su uglavnom koristili ručne bombe, dok je u jednom slučaju pod vozilo postavljena improvizovana eksplozivna naprava s poljoprivrednim eksplozivom. Najviše bombaških napada zabilježeno je u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

Posljednji bombaški napad koji je uznemirio javnost zabilježen je u Banjaluci 3. oktobra kada je u naselju Rebrovac odjeknula eksplozija ispod automobila profesora Tehnološke škole Spase Šakote. Tom prilikom lakše su povrijeđeni Šakota i slučajni prolaznik Ilija Jokić. Istragom je utvrđeno da su ispod vozila postavljene četiri bombe, a da je motiv neriješeni međusobni odnos zbog nelegalnih poslova.

Ubrzo su zbog ovog slučaja uhapšeni Nenad Berić i Aleksandar Savić. Utvrđeno je da je Berić organizovao postavljanje “paklenih naprava”, jer je Šakota od njega tražio da mu vrati 30.000 KM koje mu je dao da ga oslobodi optužbi za seksualno uznemiravanje učenica. Savić mu je pomogao u tome i postavio je četiri bombe na točkove Šakotinog automobila.

Drugi slučaj zabilježen je polovinom septembra u Bileći. Pod automobilom “brilijans” Gavrila Bjelice iz Bileće aktivirana je improvizovana eksplozivna naprava s privrednim eksplozivom. Bjelica je teško povrijeđen, a sumnja se da je motiv povezan sa otmicom i ubistvom Petra Bajčetića.

Tokom prošle godine zabilježena su dva slučaja bombaških napada zbog neuzvraćene ljubavi. Dalibor Gavrić je 14. septembra aktivirao ručnu bombu između sebe i bivše supruge Mile Malešević u mjestu Maćino Brdo kod Prnjavora ispred kafe-bara “Akapulko M”. Usljed eksplozije Mila je poginula, a Gavrić je teško povrijeđen. Ljubavne probleme bombom je rješavao i Goran Vučković iz Seferovaca kod Gradiške koji je osuđen u banjalučkom Okružnom sudu na 11 godina zatvora jer je pokušao da ubije bivšu djevojku Suzanu Prerad. Vučković je u julu 2016. pred ulazna vrata njenog stana u Aleksandrovcu kod Laktaša ostavio vrećicu s potpalom u koju je sakrio bombu. Ona je aktivirana kada je Preradova naložila potpalu u šporetu, ne vidjevši bombu. U eksploziji je nesrećna žena zadobila teške povrede glave, lica i ruku.

Smanjenje

U MUP-u RS kazali su da se broj bombaških napada u posljednje vrijeme smanjuje.

"Prošle godine je zabilježeno za 34,7 odsto manje slučajeva ovakvih napada u odnosu na 2015. kada ih je bilo 23, a u njima nije bilo povrijeđenih ", rekla je Danica Gnjatović.

(Glas Srpske)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije