Hronika

Bosansko - kineska mreža švercera: Ključni igrač Nedžad Imširović Čarli, kineski "Kurir"

Bosansko - kineska mreža švercera: Ključni igrač Nedžad Imširović Čarli, kineski "Kurir"
Bosansko - kineska mreža švercera: Ključni igrač Nedžad Imširović Čarli, kineski "Kurir"

SARAJEVO - Bosanci ga zovu Čarli, Kuna i Kunić. Kinezi Kurir. A on je zapravo Nedžad Imširović. Čovjek koji je u vrećama preko granice u Orašju iz BiH u Hrvatsku ilegalno iznio oko 23 miliona maraka, koje su Kinezi oprali u našoj zemlji, i prebacio u Kinu.

Smjestiš u specijalni pojas 600.000 maraka, biciklom pređeš granicu kod Orašja. Položiš novac na račun kineskog prijatelja. I tako mnogo puta. Dok državi ne pokradeš milione. Od Arizone preko Županje do Xinjanga. To su bosansko-kineski kuriri udruženo, u pranju novca i velikoj poreskoj utaji u BiH, koja je otkrivena u akciji Uprave za indirektno oporezivanje BiH i SIPA, prenosi Federalna televizija.

Imširović je radio za kineske švercere koji su na tržnicama Arizona i Gradačac prodavali nezakonito nabavljenu robu.

Od njih je prikupljao novac i prenosio u prosječnim iznosima od 50 do 100 hiljada maraka preko granice u Županju, gdje je opran novac bez problema stavljao na račune u Zagrebačkoj banci i potom prebacivao na račune kineskih švercera u Kini.

Sve to Imširović priznaje.

Imširović je od pošiljalaca novca za te usluge naplaćivao 0,5 posto od ukupnog iznosa transakcije.

Imširovićevi pomagači bili su njegov sin Vedin, njegov brat Dževad, Dževadov sin Amar i Nizar Tukulj, koji su sa vlastitih računa u Zagrebačkoj banci, a po nalogu Nedžada Imširovića, prebacivali novac u Kinu.

Procjena je da je budžet BiH oštećen za tri miliona i 330 hiljada maraka neplaćenog PDV-a za nezakonito nabavljenu i prodatu kinesku robu.

Ono što se dešavalo u ovom periodu od augusta 2014. do septembra 2015. godine jeste činjenica da su ove firme koje se nalaze na području Sarajeva, Tuzle, Gradačca, Tuzle i Orašja uvozile kinesku robu u BiH.

Tu robu su zatim prodavali bez bilo kakve dokumentacije, odnosno bez izdavanja računa.

Praktično su tu robu prodavale na crno na tržištu BiH, objašnjava Ratko Kovačević, portparol UIO-a BiH.

Dževad Imširović je sa vlastitog računa u Zagrebačkoj banci u Županji i Vinkovcima prebacio 19 miliona i 778 hiljada maraka na račune kineskih švercera u Kini.

Opran novac nikada ne bi završio u Kini da Imširovićevoj kriminalnoj grupi nije pomagala službenica banke Anita Vajš, koja je ovoj kriminalnoj grupi završavala sve bankarske usluge.

Ona je pod istragom USKOK-a, čiji istražitelji su pretresli više objekata u Hrvatskoj koji se dovode u vezu sa ovim kriminalom.

Ovo su imena kineskih državljana i njihovih preduzeća koji su umiješani u poresku utaju i pranje novca.

Gang Lan, vlasnik d.o.o i stvarni vlasnik. Brčko distrikt BiH

Niu Sujun, vlasnik i direktor Q&L d.o.o, Brčko distrikt BiH

Huefeng Huang, jedan od vlasnika i direktor First trade d.o.o Brčko distrikt BiH

Chunfeng Chen, stvarni vlasnik First trade d.o.o Brčko distrikt BiH

Jiaofen Zhang, vlasnik i direktor Zhang d.o.o Sarajevo i stvarni vlasnik; Zhang Yi d.o.o Brčko distrikt BiH

Yongwei Ji, zamjenik direktora X.Y.C d.o.o Brčko distrikt BiH

Xiaoping Wu, direktor i jedan od većinskih vlasnika Bao Sheng d.o.o Brčko distrikt BiH

Shaoqin Yang, zvana Tetka, stvarni vlasnik Sheng Da d.o.o

Hongwei Lin, suprug Shaoqin Yang

Minhua Du, stvarni vlasnik Hua Ya d.o.o Brčko distrikt BiH

Xiaoxia Du, supruga Minhua Du

Xiaoyu Hu, direktor i vlasnik Jinqiao d.o.o Brčko distrikt BiH

Zhou Zong Hua, suprug Xiaoyu Hu

Junyi Xiao, zvani Haso, suvlasnik X.I.E. d.o.o. Brčko distrikt BiH

Qunli Huang zvana Šemsa, suvlasnik X.I.E d.o.o. Brčko distrikt BiH

Njihove prodavnice na Arizoni i pijaci u Gradačcu su zatvorene i zapečaćene, a roba privremeno oduzeta.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu BiH, pušteni su na slobodu, sa zabranom napuštanja mjesta prebivališta.

Sud je u odnosu na sve osumnjičene donio rješenje kojim je odredio mjere zabrane, one podrazumijevaju oduzimanje putnih isprava i zabranu napuštanja zemlje, tačnije zabranu napuštanja boravišta ili lociranja po pojedinim kantonima, tamo gdje oni borave odnosno rade, kazao je Rifat Konjić, advokat osumnjičenog Nedžada Imširovića, oz opasku da optužbe jesu teške

Hajrudin Škaljić, advokat osumnjičenog Xiaoping Wu, kaže da se svi brane šutnjom i da nisu krivi. Protiv njih se vjerovatno prikupljaju novi dokazi, UIO radi svoj posao tako da ćemo sačekati.

Butik Nedžada Imširovića je formalno vlasništvo njegove supruge Lidije. Na ovom mjestu odvijali su se svi tajni sastanci Imširovićevih kineskih klijenata.

Nadimke Kuna i Kunić dobio je jer se godinama nezakonito bavi konverzijom velikih količina novca u gotovini različitih valuta za građane BiH i Hrvatske. Zajedno sa svojim sinom Vedinom i Dževadovim sinom Amarom, Nedžad Imširović novac je deponovao na nepoznatoj lokaciji u Županji, odakle ga preuzima njegov brat Dževad i prebacuje na banku.

Granični prelaz u Orašju su prelazili bez problema, Nedžad je dobro zamaskiran novac vozio u automobilu svoje supruge Lidije, dok je Dževad novac prenosio na biciklu.

„U svakom slučaju aktivnosti i dalje intenzivno traju, u cilju rasvjetljavanja krivičnih djela“, izjavila je Kristina Jozić, službenica SIPA-e.

Kineski šverceri robu iz svoje države uvozili su uglavnom posredstvom tri frime registrovane u Brčko distriktu BiH.

Robu su uvozili na osnovu umanjene carinske osnovice, na prijavljenim fakturama uvozne robe su prikazivane višestruko niže cijene od stvarne vrijednosti robe.

Ove firme robu su uvozile na svoje ime, manji dio prodavali stvarnim kupcima kineskim državljanima koji posluju na Arizoni, a veći dio prodavali fiktivnim kupcima kroz maloprodaju po višim cijenama. Roba na crno, u ovim kineskim prodavnicama na Arizoni i pijaci u Gradačcu, prodavana je bez evidentiranja u poslovne knjige i izdavanja faktura, po maloprodajnim cijenama uvećanim od 300 do 3000 posto u odnosu na nabavne cijene.

Vi kada dođete u Gradačac ili Arizonu, masa objekata je građena upravo za namjenu da se u njih može roba smjestiti. To su ogromni prostori. Pljačkali su i jedni i drugi. Niko od naših građana nije plaćao zakonom propisane obaveze.

„Ovo traje godinama. Svi su smještali robu u ogromne prostore koji se mogu mjeriti hiljadama kvadratnih metara, tvrdi Mehmedalija Osmić, šef Odsjeka za provođenje propisa u Regionalnom centru Tuzla UIO-a BiH.

Prodavnice kineskih švercera smješetene su u objektu koji je vlasništvo Sedineta Karića, neformalnog kralja tekstila, koji je također više puta hapšen zbog pranja novca i poreske utaje. Osuđivan je na višegodišnje kazne zatvora.

Prvoosumnjičeni kineski državljanin je Gang Lan, koji je vlasnik firme L&N jedne od tri kineske firme koja uvozi kinesku robu.

A njegov saradnik za operativne i administrativne poslove bio je Elvis Mumić iz Zenice koji je nabavljao kinesku robu za Lanove firme L&N i Q&Li bio je njegova desna ruka.

Zbog poreske utaje 150 hiljada maraka Gang Lan je već osuđivan pred Sudom BiH na godinu i po dana zatvora.

On je, kako nezvanično saznajemo, evidentiran kao policajac u Kini sa činom majora.

U kući Nedžada imširovića u Orašju, tokom pretresa, pronađeno je 220 hiljada eura, od čega je 110 hiljada eura koje su kineski šverceri dali Imširovića da prenese u Hrvatsku i položi na banku. Međutim, novac nije prebacio zbog toga što se bojao da će ga oduzeti istražitelji USKOK-a. Preostalih 110 hiljada evra je, ustvrdili su istražitelji, Imširović nezakonito zaradio na nelegalnom transferu prljavog novca kineskih švercera iz BiH u Kinu. Vlasnici susjednih kineskih prodavnica, koje nisu zatvorene, ne žele da komentarišu opsežnu istragu Tužilaštva BiH, kažu da žele da rade regularno i prema važećim propisima. Prodaja nije stala, unatoč velikoj policijskoj akciji i istrazi koja je trajala nekoliko dana. Uglavnom je jasno da bi se ovim hapšenjem trebala staviti tačka na prevare, pa kineski šverceri našu državu više neće moći varati, svaki prodani artikal moraju fakturisati i platiti PDV, kao što to čine u vlastitoj državi. Najmanje šestinu od nezakonito stečenih miliona maraka moraće vratiti BiH, koja se počela ozbiljno obračunavati sa ovim oblikom kriminala.

(NN, federalna.ba)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije