Hronika

Bosnić: Nisam kriv

Bosnić: Nisam kriv
Bosnić: Nisam kriv

SARAJEVO - Husein Bilal Bosnić, neformalni vođa vehabijskog pokreta u BiH, danas se pred Sudskim vijećem Suda BiH izjasnio da nije kriv po optužnici koja ga tereti za vrbovanje radi terorističkih aktivnosti i organizovanje terorističke grupe, te da je javno podsticao na terorizam.

"Razumio sam optužnicu i mislim da nema potrebe da se ponovo čita, niti treba da je ponovo proučavam. Nisam nesiguran da se danas izjasnim i niko nije vršio pritisak na mene, niti je uticao na to kako ću se izjasniti. Nisam kriv", rekao je Bosnić u Sudu BiH.

Njegov advokat Adil Lozo rekao je da je optužnica protiv Bosnića "politička" i da se radi o "političkom procesu".

"Suština svega je da Bilal Bosnić nije kriv, niti može biti kriv za iznošenje stajališta svoje vjere koja je dozvoljena evropskom konvencijom, Zakonom o slobodi vjere i pravnom položaju crkava i vjerskih zajednica u BiH. Ništa spektakularno se nije dogodilo, takva učenja i stavove iznose se zadnjih 1.400 godina. Osnovni problem je što Tužilaštvo BiH mimo zakonodavne vlasti pokušava da dio islamskog učenja odredi kao radikalno i da mimo zakona definiše postojanje selefijske zajednice bez definicije šta je ona. Ova optužnica je politička", rekao je Lozo.

Dodao je da su organi vlasti BiH, u prvom redu Predsjedništvo BiH i Vijeće ministara BiH, trebalo da koordiniraju i vjerske zajednice kako bi se zaustavio odlazak na strana ratišta.

"Ovaj proces zadire u osjetljivu sferu. Ako bi se zauzeo stav Suda da su određena učenja vezana za Islamsku državu, džihad i šehide zabranjena onda je to novina i u sudskoj praksi i stilu života u BiH", rekao je Lozo, te negirao da se Bosnić pozivao na pridruživanje terorističkoj organizaciji, te kaže da mediji učestvuju u kampanji da se "džihad izjednači sa terorizmom".   

"Džihad nije terorizam. Ratni zločini nisu džihad", rekao je Lozo i dodao da se boji da će u toku suđenja Tužilaštvo reći da on vrši pritisak na Sud da primi islam.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije