Hronika

Branković: Djelo za koje me terete ne postoji

Branković: Djelo za koje me terete ne postoji
Branković: Djelo za koje me terete ne postoji

SARAJEVO - Da nisu krivi po optužnici za nezakonitosti kod dokapitalizacije "Energopetrola", u petak su se izjasnili Kasema Ćatović, predsjednica tadašnje komisije za provođenje tendera za dokapitalizaciju, Nedžad Branković, bivši premijer FBiH, Namik Bušatlić, bivši direktor firme, te šest članova komisije.

Branković je optužen za nesavjestan rad u službi, Bušatlić za zaključenje štetnog ugovora kao direktni izvršilac, a predsjednica i članovi komisije za zaključenje štetnog ugovora kao pomagači i u pitanju su, uz prvooptuženu Ćatovićevu, koja je sada sekretar Ministarstva okoliša i turizma FBiH, Mirko Puljić, Sead Kreso, Ahmed Žilić, Anka Šešlija, zaposlena sada u Ministarstvu finansija i trezora BiH, Alma Haseta iz Agencije za privatizaciju FBiH i Safet Proho.

Po optužnici Tužilaštva Kantona Sarajevo, ovim krivičnim djelima je načinjena šteta po FBiH i "Energopetrol" (EP) od 32 miliona KM.

"Djelo za koje me terete ne postoji. Terete me za poslove koji nisu u nadležnosti premijera", rekao je Branković nakon izjašnjenja u Općinskom sudu u Sarajevu pojašnjavajući zašto je rekao da nije kriv jer se ništa nije desilo.

Proho je ocijenio da je ovo čista namještaljka, dok je Bušatlić kazao da zna da nije bilo ničeg lošeg u dokapitalizaciji te da i dalje smatra da je to bio jedan od boljih projekata i da je firma njime spasena.

Žilić, inače advokat, istakao je da je optužen kao advokat i da treba da ima imunitet te da mu je oduzeto pravo na slobodu mišljenja.

Njegov advokat Fahrija Karkin rekao je da misli da je Tužilaštvo KS izgubilo šansu u optužnici kada je njome obuhvatilo Žilića.

Karkin je na ročištu uložio prigovor, jer su kamere i fotoreporteri snimali optužene. Pojasnio je da onaj kome sude mora dati saglasnost da bude sniman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije