Hronika

"Brava 2" zaključala i bivšeg upravnika zatvora

"Brava 2" zaključala i bivšeg upravnika zatvora
"Brava 2" zaključala i bivšeg upravnika zatvora

TUZLA - Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) jutros su u akciji kodnog naziva "Brava 2" na području Tuzlanskog kantona uhapsili pet osoba zbog postojanja sumnje da su počinili krivična djela zloupotrebe položaja i ovlaštenja, a među njima je i Hasan Hodžić, nekadašnji direktor KPZ-a Tuzla.

Iz SIPA su potvrdili da su uhapšeni H.H., R.M., N.S., F.B. i A.S., a nezvanično se pominje kako su uhapšene osobe za najmanje 20.000 KM obezbjeđivale radna mjesta u KPZ-u Tuzla.

Inače, Hodžić je u aprilu 2011. godine odlukom Vlade FBiH razriješen dužnosti direktora ovog zavoda. Iako je u obrazloženju navedeno kako je Hodžić razriješen dužnosti zbog toga što je napunio 65 godina, i tada je njegovo ime dovođeno u vezu sa nizom nezakonitih radnji. Hodžić nije skrivao ni svoju ljubavnu vezu sa osuđenicom Sanjom Vuletom, koja je zatvorsku kaznu izdržavala u KPZ-u Tuzla, a koja je zbog prisnih odnosa sa direktorom Hodžićem uživala razne privilegije.

Pored Hodžića, kako saznajemo od izvora bliskog istrazi, uhapšen je i jedan službenik MUP-a TK koji je bio posrednik u nelegalnom zapošljavanju u ovom zavodu. "Mogu potvrditi da je riječ o krivičnom djelu zloupotrebe položaja i ovlaštenja i da se to odnosi na nezakonita zapošljavanja. Tek nakon što se uhapšene osobe predaju u našu nadležnost možemo govoriti o imenima i daljim koracima", kaže Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

Nezvanično se spominje kako su uhapšene osobe za najmanje 20.000 KM obezbjeđivale radna mjesta u KPZ-u Tuzla

Hodžić je, kako saznajemo, uhapšen u porodičnoj kući koja se nalazi u naselju Slanac. Tokom današnjeg dana službenici SIPA su u potrazi za dokazima pretresali objekte koje su koristili uhapšeni, te kancelarije i dio prostorija u KPZ-u Tuzla.

Nezvanično saznajemo kako su pretreseni objekti na 16 lokacija u Tuzli i Živinicama, a da su uhapšene osobe sprovedene u Regionalni centar SIPA Tuzla.

U akciji "Brava 1", koja je izvedena krajem jula 2013. godine, službenici SIPA su uhapsili 12 osoba, a među njima i pet zatvorskih čuvara iz KPZ-a Tuzla. Uhapšeni su zatvorski čuvari Jasenko Selimović, Nenad Čuković, Meris Halilčević, Meho Karić i Admir Džinić, koji su osumnjičeni za zloupotrebu položaja i ovlaštenja, a neki od njih su zatvorenicima u ovom zavodu omogućili uživanje droga, dostavljali im telefone i kupovali sim kartice.

U akciji "Brava 1" uhapšen je i Jasmin Čeliković, osuđeni tuzlanski narko-diler, koji je i iz KPZ-a Tuzla rukovodio prodajom narkotika, a pored njega uhapšena je i njegova mama Zehra Čeliković, te saradnici Alen Redžić, Ešo Nuhanović, Muhamed Alihodžić, Jasmin Vehabović, Dinko Moranjačkić i Adis Dugonjić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije