Hronika

Broj poginulih manji za trećinu

Broj poginulih manji za trećinu
Broj poginulih manji za trećinu

BANJALUKA - Na putevima koje pokriva CJB Banjaluka od početka januara do kraja juna život je izgubilo 18 osoba, što je za trećinu manje nego u istom periodu prošle godine, kada je poginulo 25.

Ove podatke saopštio je Mladen Marić, načelnik CJB Banjaluka, koji je potvrdio da se u prvih šest mjeseci na saobraćajnicama koje su u njihovoj nadležnosti dogodilo 1.711 saobraćajnih nezgoda.

"To je za 4,6 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine, kada su zabilježene 1.794 saobraćajne nezgode. Za šest mjeseci ove godine u saobraćajnim nezgodama je teže povrijeđeno 78 lica, a lakše povrede zadobile su 454 osobe", naveo je Marić.

Da ovi pokazatelji ohrabruju, slaže se i Milenko Jaćimović, predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Banjaluka, koji ujedno kaže da preventivne aktivnosti treba nastaviti.

"Samo smanjenje broja poginulih lica na saobraćajnicama predstavlja određeni pomak i to treba pozdraviti", istakao je Jaćimović.

Govoreći o preventivnim i kaznenim mjerama koje treba preduzimati u narednom periodu, on kaže da je neophodno da se policija bazira na probleme kao što su stalan porast broja vozača koji ne poštuju ograničenje brzine, kao i onih koji voze pod dejstvom alkohola.

"Takođe, imamo stalan porast broja vozila za koja se na tehničkim pregledima utvrdi da su neispravna", uvjerava Jaćimović.

Iz policije tvrde da ni u tom segmentu ne sjede skrštenih ruku, o čemu navode niz argumenata. Na vanredni tehnički pregled, ističu, upućeno je 573 vozila, a neispravnost je utvrđena na 293 četvorotočkaša.

"Iz saobraćaja je tokom prethodnih šest mjeseci isključeno 1.695 vozila, od kojih 690 zbog isteka registracije, 280 zbog tehničke neispravnosti, te 725 iz ostalih razloga", kazali su iz CJB Banjaluka.

Kako su dodali, iz saobraćaja su u istom periodu isključena čak 3.392 vozača.

"Od toga, riječ je o 2.502 vozača koja su vozilom upravljala pod dejstvom alkohola. Njih 799 je vozilo prije sticanja prava na upravljanje vozilom, a još 91 vozač isključen je iz ostalih razloga", naglašavaju iz policije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije