Hronika

Dvije istrage protiv ministarke odbrane

 Dvije istrage protiv ministarke odbrane
Dvije istrage protiv ministarke odbrane

SARAJEVO - Tužilaštvo BiH u ovom trenutku provodi dvije istrage protiv Marine Pendeš, aktuelne ministarke odbrane BiH, osumnjičene za različita krivična djela.

Kako je to "Nezavisnim" potvrdio Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, ova institucija zaprimila je nekoliko sličnih predmeta protiv Pendešove.

"U Tužiteljstvu BiH ima više predmeta u kojima je gospođa Marina Pendeš u svojstvu prijavljene ili osumnjičene osobe za kaznena djela zlouporabe položaja ili ovlasti (članak 220. KZ BiH) i nesavjestan rad u službi (članak 224. KZ BiH). Dva predmeta su u fazi istrage, a ostali su u fazi prijave", potvrdio je Grubešić.

Kako saznajemo od izvora u Tužilaštvu BiH, u ovom trenutku protiv Pendešove postoji čak pet do šest krivičnih prijava, dvije istrage su u toku (jedna veća i jedna manja), dok je nekoliko istražnih radnji u međuvremu obustavljeno.

Jednu istragu, veću i kompleksniju, provodi Kasim Halilčević, tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal i korupciju, ali i Općeg odjela.

Ovaj predmet tiče se zloupotreba u sistemu javnih nabavki, a Pendešova je, naime, osumnjičena da je u vrijeme dok je bila zamjenica ministra odbrane pogodovala određenim kompanijama da sklope štetne ugovore po Oružane snage BiH, čime je državni budžet, kako je navedeno, oštećen za nekoliko stotina hiljada KM.

Drugi istragu provodi Mirza Hukeljić, također tužilac koji istovremeno radi u oba ova odjela, no on, kako saznajemo, vodi nešto manji predmet protiv ministrice odbrane, koji bi mogao da bude zaključen u toku 30 dana.

Sama Pendešova ističe da ne zna puno o istragama.

"Ne znači da je odgovornost utvrđena samom činjenicom da istraga postoji. S druge strane, tu ne smije biti sama zamjenica ministra. Otkada to samo zamjenica ministra donosi odluke, gdje su drugi zamjenik, ministar, državni službenici", pita Pendešova.

Zaključuje da je sama objava o istrazi, na način kako je to nedavno uradila FTV, "politički motivirana".

"Naravno da u Ministarstvu odbrane poštujemo procedure i radimo u skladu sa zakonom. Ali neka svako radi svoj posao, kao što ja radim svoj. Neka se time bave institucije koje treba da se bave, pa ćemo vidjeti", zaključuje Pendešova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije