Hronika

Čaušević neće da govori dok ne vidi dokaze tužioca

Čaušević neće da govori dok ne vidi dokaze tužioca
Čaušević neće da govori dok ne vidi dokaze tužioca

SARAJEVO - Bivši direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH (UIO) Kemal Čaušević pojavio se u petak na zakazanom saslušanju u Tužilaštvu BiH, ali nije dao iskaz jer nije vidio sve dokaze opužbe koji ga terete za organizovani kriminal, kazao je Čauševićev advokat Asim Crnalić.

Čaušević je prvoosumnjičeni u predmetu "Pandora", u kojem Tužilaštvo BiH više desetina osoba, među kojima su mnogi službenici UIO, tereti za nezakonito izvlačenje novca iz Uprave pri uvozu tekstila i druge robe u BiH.

"Čaušević se pojavio pred tužiocem Dubravkom Čamparom, ali nije dao svoj iskaz. Moj branjenik nije imao interesa da dopuni svoju ranije datu izjavu, kojom je potpuno negirao krivicu, jer Tužilaštvo BiH nije spremno ustupiti dokaze kojima raspolaže", rekao je Crnalić, dodavši da Tužilaštvo BiH, po zakonu, ima pravo uskratiti dokaze odbrani, kao što i Čaušević ima pravo da odluči da li će kasnije dopunjavati svoju izjavu jer "još ne zna za šta ga tužilac tereti".

Kemal Čaušević u pritvoru je od 18. juna, kada su uhapšeni i pomoćnik direktora UIO za sektor carina Zdravko Cvjetinović i još desetine osumnjičenih, među kojima i Anes Sadiković, uvoznik tekstila, kojem je Čaušević, prema istrazi, i omogućavao nezakonit uvoz robe.

Nakon njihovog hapšenja tužioci Dubravko Čampara i Oleg Čavka izjavili su da su svi pohapšeni u akciji "Pandora" osumnjičeni za organizovani kriminal u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja, stvaranje monopolističkog položaja na tržištu, pranje novca, poreznu utaju, carinsku prevaru i protivzakonito posredovanje u vezi s uvozom tekstilne i druge robe.

Čampara je na ročištu o određivanju pritvora u Sudu BiH ustvrdio da će Tužilaštvo BiH dokazati da je zbog krivičnih djela ove grupe budžet BiH uskraćivan godišnje za više od dvije milijarde KM.

"Nanijeli su više štete nego katastrofalne poplave koje su pogodile zemlju", izjavio je tada Čampara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije