Hronika

Darko Elez: Turković naredio moju likvidaciju

Darko Elez: Turković naredio moju likvidaciju
Darko Elez: Turković naredio moju likvidaciju

SARAJEVO - Darko Elez, osuđeni kriminalac iz Istočnog Sarajeva, danas je kazao da je Zijad Turković, optuženi vođa zločinačke organizacije, u nekoliko navrata naredio njegovu likvidaciju.

Elez je kao svjedok Tužilaštva BiH svjedočio danas putem video-linka jer se nalazi u zatvoru u Srbiji, gdje izdržava devetogodišnju zatvorsku kaznu zbog trgovine drogom.

"U ljeto 2007. trebao sam imati poslovni odnos sa Zijadom Turkovićem. Preko jednog mog prijatelja, koji je bio veza između nas dvojice, Turković mi je ponudio da ja i moji ljudi zajedno s njim i njegovim ljudima 'odradimo' pljačku sarajevskog aerodroma. Nije došlo do dogovora. Plan je bio da ja idem u pljačku, a da me nakon toga likvidiraju", kazao je Elez.

Dodao je da je to saznao od prijatelja koji mu je kazao da je Turković "podmukao i zao". Inače, pljačka kargo centra sarajevskog aerodroma desila se u decembru 2007. godine i tada je ukradeno oko 2,5 miliona KM. Optužnica za ovu pljačku tereti Turkovića i njegovu grupu.

Elez je kazao da je nakon pljačke Turkovićeva supruga Šejla Jugo u tekstovima u "Exspresu" pisala da je Elez odgovoran za pljačku. Prema Elezovim tvrdnjama, Šejla je koristila svoj uticaj i u drugim medijima kako bi se stvarala medijska slika da je on dogovoran za ovu pljačku. Elez je potvrdio da je razgovarao i sa Vahidinom Šahinpašićem, inspektorom SIPA, kojem je kazao da nije kriv te da istragu usmjeri na Turkovića.

"U 2009. godini Šejla je objavila tekst sa naslovom 'Elez Darko - vidovita Džemila', što me posebno povrijedilo. Tada sam ja, također preko medija, poručio Turkoviću da im predviđam crnu 2009. godinu. Ja sam mislio na to da istražitelji stežu obruč oko njega, ali on je mislio da želim da ga ubijem te je pojačao svoje obezbjeđenje", kazao je Elez.

Elez je dodao da je 2009. godine telefonski razgovarao sa Turkovićem i tada ga je napao što ga u medijima stavlja u kontekst raznih krivičnih djela da bi sebe oprao.

"Odmah nakon tog razgovora saznao sam da je Turković spremio moje ubistvo. Pratio sam njega i njegovu kuću. Saznao sam da Zijad ucjenjuje Darka Šarića kako on ne može raditi drogu u BiH i Hrvatskoj i da je od Šarića tražio da me ubije. Dobio sam informacije da je od drugih grupa tražio da me ubiju", kazao je Elez.

Elez je naknadno dobio informaciju da je iz BiH u Srbiju poslan Milenko Lakić da ga ubije.

"Čuo sam za tog Lakića da je ubica i da treba da dođe da me ubije. Posalo sam svoje ljude u Bijeljinu da ga prate. Držao sam ga pod kontrolom. Čuo sam da je narkomančina i mislio da mi od njega ne prijeti opasnost", kazao je Elez.

U svom svjedočenju Elez je kazao da je Turković odgovoran i za likvidaciju Emira Hadžića iz Mostara. Motiv ovog ubistva je, prema Elezovom mišljenju, bila ljubavna veza Hadžića i Turkovićeve supruge Šejle.

Prilikom unakrsnog ispitivanja Fahrije Karkina, Elez je kazao da se sa inspektorom Šahinpašićem čuo "sto puta" i da nije razgovarao samo o Turkoviću. Čovjeka koji mu je rekao da će ga Turković ubiti nakon pljačke aerodroma zvao je "prijateljem" jer mu je spasio život.

Na današnjem suđenju vještak ekonomske struke Kerima Paršljivić kazala je da je Turković jednom od optuženih, Hilmiji Mašoviću, posudio 250.000 eura, ali da je ova isplata izvršena najvjerovatnije u kešu.

Nastavak suđenja najavljen je za petak, kada će svjedočiti tri svjedoka.

Turković opet izbačen iz sudnice

Zijad Turković je, prilikom unakrsnog ispitivanja Darka Eleza, iznio niz optužbi na račun tužitelja Diane Kajmaković i Olega Čavke, ali i Fahrudina Radončića, vlasnika "Avaza".

"Ti si, Darko, po nalogu Ranka Radulovića trebao izvršiti ubistvo osobe iz Srbije. To ubistvo su naručili Radončić i Keljmendi", kazao je Turković Elezu prije nego što ga je sudija Izo Tankić prekinuo.

Prilikom ispitivanja Eleza, Turković je često upadao raznim komentarima, što sudija nije tolerisao, te ga je na kraju izbacio iz sudnice.

"Je li tačno da su Oleg i Diana kod tebe dolazili u Srbiju dok si bio u bjekstvu", pitao je Turković, na što mu je Elez negativno odgovorio.

Turković je kazao da je Kajmakovićeva bila na jahti Darka Šarića u Budvi i da je tu bio i Naser Keljmendi.

"Hajd', ba, Zijade, ne provaljuj se", odgovorio je Elez na ovu tvrdnju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije