Hronika

Detalji današnjeg suđenja bivšim specijalcima: Kuzmić se pravio i gluv i nijem

Detalji današnjeg suđenja bivšim specijalcima: Kuzmić se pravio i gluv i nijem
Foto: N.N. | Detalji današnjeg suđenja bivšim specijalcima: Kuzmić se pravio i gluv i nijem

BANJALUKA - Ni dobar dan, ni do viđenja nije želio da kaže pri ulasku, odnosno izlasku iz sudnice, već je u svojoj namjeri da ne izusti ni riječ i danas uporan ostao Danijel Kuzmić, svjedok u procesu protiv trojice bivših specijalaca i jednog civila, kojima će, već u ponedjeljak, biti izrečena nova presuda za pljačku 617.000 KM na autoputu Banjaluka - Gradiška.

Posljednji dan suđenja u ovom procesu bio je i te kako zanimljiv, jer su u sudnici Okružnog suda u Banjaluci mnogi doživjeli deža vi.

Kuzmić, koji je za istu pljačku ranije osuđen na tri godine robije, još jednom se pravio i gluv i nijem. Tobože, izustio je ponekad "da" ili "ne", ali mu je to bilo nedovoljno da izbjegne kaznu od 3.000 KM, koliko mu je odrezalo Sudsko vijeće.

"Kuzmiću, ja sam Vam rekla: 'Dobar dan'", upozorila ga je sudija Olga Pantić kada je ušao u sudnicu, ali je on tada samo nešto nerazgovjetno promrmljao.

Predsjednica Sudskog vijeća tada ga je podsjetila na identično ponašanje zabilježeno 26. februara i zaprijetila mu kaznom, upitavši ga da li je razumio.

"Da", rekao je Kuzmić i klimnuo glavom, a potom ga je Živana Bajić, republički javni tužilac, počela ispitivati o onome što zna o pljački za koju su optuženi nekadašnji specijalci Vladan Malić (35), Goran Paraš (30) i Aleksandar Popović (32), te civil Oleg Banda (33).

Ali, na svako pitanje Kuzmić je gledao u jednu tačku, mirno, zatvorenih usta. Kada je posljednja kap prelila čašu, Pantićeva mu je rekla da je kažnjen sa 3.000 maraka, ali mu je pokušala i promijeniti mišljenje, rekavši mu da on kaznu može povući ako odluči da progovori. Pokušaj je ostao bezuspješan - ćutao je kao zaliven.

Pošto ništa nije slutilo na to da će sarađivati, iz sudnice je, nakon gotovo sat vremena ćutanja, s lisicama na rukama izveden taj nekadašnji radnik "Sector Securityja", koji je ranije na osnovu sporazumnog priznanja krivice, osuđen na tri godine zatvora jer je SMS porukom "Ljubavi, krenula sam!", saučesnicima javio da je konvoj s novcem iz UniCredit banke u Banjaluci krenuo ka Zagrebu.

Kuzmiću je, prije nego što će izaći, pročitan njegov raniji iskaz, ali on nije želio da kaže da li je na tom dokumentu njegov potpis. Odbrani se ova praksa nije svidjela.

"Iznenađena sam, jer u zakonu nema nijedan član koji odobrava ovakvo ispitivanje", rekla je advokat Jadranka Ivanović.

Ivanovićeva u ovom sudskom procesu, s koleginicom Jasminkom Jovišević, brani Malića, Paraša i Bandu, dok je za odbranu Popovića zadužena Aleksandra Metlić, a sve tri advokatice su juče zatražile isto - da njihovi klijenti budu oslobođeni. Međutim, tužilac Živana Bajić smatra da je optužbe dokazala, a ko je u pravu, biće poznato u ponedjeljak, za kada je zakazano izricanje presude.

Bajićeva je, primjera radi, ustvrdila da je dokazano da je optužena četvorka izvela oružano razbojništvo. Ocijenila je da su nekadašnji specijalci imali ugled i autoritet kod građana, a da su to iznevjerili drskom pljačkom.

Ivanovićeva i Joviševićeva, sa druge strane, tvrde da je većina dokaza, a posebno DNK tragovi, prikupljena na nezakonit način. Metlićeva je ustvrdila da nijedan dokaz ne potvrđuje učešće Popovića u ovoj pljački.

Četvorica optuženih nisu mnogo toga rekla, osim da se slažu s advokatima. Dan D im je u ponedjeljak, kada će sudijski čekić ponovo udariti u sto. Ponovo, nakon što je Vrhovni sud RS ukinuo presudu Okružnog suda u Banjaluci, koji je četvoricu optuženih osudio na ukupno 42 godine robije.

Oni su u maju prošle godine proglašeni krivima za "pljačku vijeka", kako je ovo razbojništvo nazvano, ali je drugostepeni sud predmet vratio na polaznu tačku.

U iščekivanju nove sudske odluke, odbrana optuženih zatražila je da oni budu pušteni na slobodu, jer su, kako kažu, iza brave već dvije godine i tri mjeseca, tako da se, kako smatraju, "pritvor pretvorio u izdržavanje kazne".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije