Hronika

Dileri hapšeni i na spavanju

Dileri hapšeni i na spavanju
Dileri hapšeni i na spavanju

SARAJEVO - Oko 120 osoba privedeno je udanašnjoj akciji provedenoj na području cijele Federacije BiH zbog sumnje da su počinili krivična djela trgovina drogom, ucjena, lihvarstvo, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja.

U ovoj akciji Federalne uprave policije i kantonalnih ministarstava unutrašnjih poslova pretreseno je više od 150 lokacija, te pronađena veća količina droge, naoružanja, municije, ukradenih predmeta i ostalih stvari koje potiču od izvršenja krivičnih djela.

Operativna akcija kodnog naziva "Sigurnost" počela je danas u šest sati ujutro. Prema određenim informacijama, neki od privedenih zatečeni su na spavanju, a veliki broj ih je odranije poznat policiji.

U akciji je učestvovalo najmanje 1.000 pripadnika policije.

"Dosad je u pretresima izvršenim na više od 150 lokacija širom FBiH pronađena veća količina droge, naoružanja, municije, ukradenih predmet i drugih predmeta koji potiču iz izvršenja krivičnih djela i koji mogu poslužiti kao dokaz u krivičnom postupku. Ovom akcijom je obuhvaćeno oko 120 osoba, nad kojima se trenutno vrši kriminalistička obrada", saopštili su danas iz Federalne uprave policije.

U FUP-u su napomenuli da još nije poznato koliko će od privedenih na saslušanje biti pušteno kući, a koliko će ih biti predato nadležnim tužilaštvima na dalje postupanje i odlučivanje za koga će biti zatražen pritvor.

"Tačna količina onoga što je pronađeno tokom pretresa biće poznata kada se sve to sabere s obzirom na to da je riječ o akciji koja je provedena u svim kantonima", kazali su u FUP-u.

Imena uhapšenih nisu željeli saopštavati.

Rusmir Prohan, portparol MUP-a Srednjobosanskog kantona, rekao je da su njihovi službenici pretresli sedam lokacija i uhapsili osam osoba zbog zloupotrebe opojnih droga, nedozvoljenog držanja oružja, te razbojništva i krađe vozila. Istakao je da su uhapšeni odranije poznati po istim djelima.

"Pretresi su izvršeni na osnovu naredbi općinskih sudova i vršeni su na području Jajca, Bugojna, Travnika, Novog Travnika, Viteza i Kiseljaka. Tokom pretresa su, između ostalog, pronađeni materija za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi marihuana u količini od oko dva kilograma, tri precizne digitalne vage, dvije metalne kutije, takozvane mrvilice, namijenjene za usitnjavanje marihuane, epruveta sa nepoznatom tečnošću za koju se sumnja da se radi o ulju kanabisa, oko 180 grama bijele materije za koju se sumnja da se radi o opojnoj drogi, pištolj s pet metaka, jedna nepoznata eksplozivna naprava, te više mobilnih telefona i SIM kartica", saopštili su iz MUP-a SBK.

Među uhapšenima nalaze se i tri osobe odranije poznate po vršenju raznih krivičnih djela

Prema danas dostupnim informacijama, u Tuzlanskom kantonu uhapšeno je 19, a u Bosanskopodrinjskom kantonu dvije osobe.

Na području Srednjobosanskog kantona uhapšeni su A.K. (26) iz Jajca, A.Č. (34) iz Bugojna, I.L. (23) iz Travnika, N.Č. (37) iz Novog Travnika, A.D. (32) iz Viteza, B.N. (30) iz Viteza, A.H. (44) iz Kiseljaka i djevojka N.M. (25) iz Hadžića. U policiji ovog kantona nisu htjeli reći o kome je tačno riječ.

Današnja akcija, usmjerena protiv grupa i pojedinaca nosilaca teškog i organizovanog kriminala, provedena je pod nadzorom nadležnih kantonalnih tužilaštava u koordinaciji Federalnog tužilaštva i pod nadzorom Tužilaštva BiH. U FUP-u su istakli da je rezultat višemjesečne istrage i zajedničkih i sinhronizovanih aktivnosti svih policijskih organa u FBiH.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva Bosne i Hercegovine, rekao je da se među uhapšenima nalaze i tri osobe odranije poznate po vršenju raznih krivičnih djela. Ta lica trebalo je sinoć da budu predata ovom tužilaštvu.

Prema Grubešićevim riječima, radi se o ozbiljnom predmetu organizovanog kriminala.

Dodao je da će sutra biti više informacija o svemu.

Pretresena imovina Olivera Jakeševića

Nezvanično se saznaje da je na području Hercegovačko-neretvanskog kantona pretresena i imovina Olivera Jakeševića, koji je bio prvostepeno osuđen za ubistvo Blaška Knezovića, a u kasnijim je postupcima oslobođen.

Jakešević ovom prilikom nije priveden.

 

150

lokacija pretreseno

120

osoba privedeno

1.000

policajaca učestvovalo u akciji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije