Hronika

Direktor preduzeća i odgovorno lice protivpravno prisvojili 762.478 KM

Direktor preduzeća i odgovorno lice protivpravno prisvojili 762.478 KM
Foto: Ilustracija | Direktor preduzeća i odgovorno lice protivpravno prisvojili 762.478 KM

PRIJEDOR - Okružnom javnom tužilaštvu Prijedor policija je prijavila aktuelnog i nekadašnjeg direktora ribnjaka u Saničanima, Radeta R. (58) iz Prnjavora i Pavla V. (46) iz Gradiške, zbog sumnje da radnicima nisu isplaćivali zarađene plate.

Policija ih, uz ostalo, tereti za povredu osnovnih prava radnika, ali i za utaju poreza i doprinosa. Terete ih da se nisu pridržavali zakona i propisa o plati i naknadama.

"Osumnjičeni su da radnicima preduzeća nisu isplaćivali obračunate zarade, niti su uplaćivali obračunate poreze i doprinose. Radnici su oštećeni za 444.282 KM, a budžet RS za 249.701 KM", kažu iz policije, koja im je saopštila inicijale.

Kada je riječ o utaji poreza i doprinosa, policija ih sumnjiči da kroz poslovne knjige preduzeća nisu evidentirali diskontnu prodaju 15.802 kilograma ribe, s ostvarenim prihodom od 71.047 KM.

Taj iznos, sumnja se, nisu uplatili na žiro račun preduzeća, već su za dio svote kupili repromaterijal, a dio su predali većinskom vlasniku preduzeća.

"Ukupna materijalna šteta iznosi 762.478 KM, za koliko su i ostvarili protivpravnu imovinsku korist", kažu iz prijedorske policije, dok s osumnjičenima nismo uspjeli stupiti u kontakt.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije