Hronika

Disciplinski postupak protiv vojnika Džidića

Disciplinski postupak protiv vojnika Džidića
Disciplinski postupak protiv vojnika Džidića

SARAJEVO - Protiv Mirze Džidića, vojnika Oružanih snaga BiH iz Zenice, pokrenut je disciplinski postupak, potvrđeno je juče "Nezavisnim" u Ministarstvu odbrane BiH.

Džidić je nedavno u svojstvu građanina na društvenim mrežama pozvao na silovanje Lejle Čolak, bh. novinarke, koja je na Facebooku iznijela takođe lično mišljenje o percepciji i transparentnosti religije u BiH.

"Na nivou matične jedinice pokrenut je disciplinski postupak koji još nije završen", rečeno je u nadležnom ministarstvu.

Takođe, u skladu sa zakonskim propisima u OS BiH protiv vojnika su pokrenete istražne radnje preko organa Vojne policije u cilju utvrđivanja eventualne krivične odgovornosti.

O obavljenim istražnim radnjama obaviješteno je Tužilaštvo BiH.

"Istraga na predmetu se nastavila u saradnji s Tužilaštvom BiH i nadležnim policijskim organima MUP-a Kantona Sarajevo", preciziraju u OS BiH, gdje je propisan Etički kodeks ponašanja, koji utvrđuje osnovne standarde etičkog ponašanja vojnih lica u toku obavljanja službe i van službe, a povreda toga povlači moralnu odgovornost.

To znači,  ako je vojno lice povrijedilo odredbe drugih zakona, propisa i Etičkog kodeksa istovremeno, sankcioniše se u skladu sa zakonskim i podzakonskim propisima koji definišu tu oblast.

Osim toga, za ugrožavanje sigurnosti predviđena je i krivična odgovornost po građanskom osnovu.

Postupak Džidića, podsjetimo, svojevremeno su osudili i ministarka Marina Pendeš, Udruženje novinara BiH, Banjalučki centar ljudskih prava...

"Iskoristila sam pogrešan način da se izrazim, bez namjere da povrijedim bilo koga, ali se to ipak dogodilo. Međutim, moje je pravo da izrazim svoj stav, ali to ne smije biti nikome i nikada opravdanje za prijetnje", naglasila je ranije Čolakova.

Ona je u svom statusu nošenje nikaba ili burke, odnosno vjerskih obilježja, uporedila sa seksualnim pomagalom, na šta je Džidić javno zatražio silovanje Lejle Čolak, te lično obećao platiti onima koji to urade.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije