Hronika

Dječak preminuo od povreda glave

Dječak preminuo od povreda glave
Dječak preminuo od povreda glave

ZENICA - Jedanaestogodišnji H.M., učenik Osnovne škole "Musa Ćazim Ćatić", u centru Zenice, preminuo je od posljedica teškog nagnječenja moždane ovojnice i moždane kore, odnosno obilnog krvarenja.

Smrt je nastupila vrlo brzo nakon udarca glavom od stol. Utvrdila je to obdukcija, koju je u prosekturi Kantonalne bolnice Zenica, po nalogu Tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona, obavio Vedo Tuco.

"Kantonalno tužilaštvo ZDK nastavit će istragu po ovom predmetu", potvrdila je to u petak popodne Azra Isaković, stručna saradnica u Tužilaštvu ZDK.

U četvrtak, nekoliko časova poslije nesreće koja se dogodila u školskoj učionici za vrijeme odmora, prilikom naguravanja učenika, sjednice su održali Nastavničko vijeće i Vijeće roditelja.

"Svim službama i ustanovama koje se bave psihološkom i socijalnom pomoći obratili smo se sa zahtjevom da hitno budu organizovane sesije za naše učenike, odnosno učenike odjeljenja koje je pohađao stradali S.H. Plašimo se šoka kojeg su doživjeli učenici koji su u trenutku nesreće bili u učionici", kaže Esad Ćorović, direktor ove škole.

Vijeće roditelja, prema riječima njegovog predsjednika Saše Kolara, izrazilo je žaljenje zbog tragedije, te je istaknuto da ne postoji odgovornost nastavnog osoblja za ono što se dogodilo. Nesreća koja se dogodila u četvrtak, nešto prije 10 časova, i u petak je bila glavna tema u gradskim kuloarima.

Smrt dječaka nastupila vrlo brzo nakon udarca glavom od sto, pokazala obdukcija

"Taj je momčić bio za primjer svima. Vjerujte, brižno odgojeno dijete, uzoran učenik i sportista. Nije propuštao treninge, ponašao se poput odraslog čovjeka i svi u klubu smo u šoku da se to njemu desilo. Pred njim je bila sigurno blistava fudbalska karijera", rekao je bivši bh. reprezentativac Nermin Šabić, koji je trenirao nesrećnog dječaka.

Izraze tuge iskazali su brojni sportisti i druge javne ličnosti. Među njima je i Banjalučanin Saša Kajkut, bivši igrač Borca i Čelika, koji je na svom Facebook profilu kao početnu postavio fotografiju sa stradalim H.M.

U petak je u Osnovnoj školi "Musa Ćazim Ćatić" vladala tišina. Jedna od zeničkih škola s najvećim brojem učenika djelovala je sablasno. Hladnim hodnicima uglavnom su se mogli čuti samo jecaji... Razred stradalog H.M. juče nije pohađao nastavu, dok su učenici škole u holu postavili stol na kojem se većina njih upisala u knjigu žalosti.

Ukop 11-godišnjeg dječaka, iza kojeg su ostali roditelji i starija sestra, također uzorna učenica i sportašica, obavit će ove subote na groblju Prašnice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije