Hronika

Dječaka iz Hadžića mučili mjesecima prije smrti

Dječaka iz Hadžića mučili mjesecima prije smrti
Dječaka iz Hadžića mučili mjesecima prije smrti

SARAJEVO - Kantonalni sud u Sarajevu odredio je u petak jednomjesečni pritvor za Enu Lipu (25), njene roditelje Emira (57) i Muniru (62), te za Saliha Arnautovića, Eninog nevjenčanog supruga (28) iz Travnika zboga gnusnog ubistva Eninog sina (4) u utorak u naselju Garovci, u općini Hadžići.

Obdukcija je pokazala da je četverogodišnji dječak podlegao od udaraca zadobijenih u predjelu glave, te da je po tijelu imao modrice i opekline.

Omar Mehmedbašić, advokat Ene Lipe, majke ubijenog dječaka, rekao je u petak da se ona neće braniti neuračunljivošću, ali da je kod Ene vidljiva ograničena sposobnost.

Istakao je da mu je Ena ispričala šta se događalo te da ona nije zlostavljala dječaka, ali da to jesu činili njen nevjenčani suprug i njeni roditelji. Rekao je da je njegova klijentkinja u trećem mjesecu trudnoće.

Ekipa "Nezavisnih" ponovo je u petak posjetila naselje Garovci u općini Hadžići. Pokušali smo pronaći dječakovog dajdžu Kenana Lipu, koji je u četvrtak oslobođen optužbi i pušten na slobodu. U kući ga nismo zatekli. Otišli smo do prvih komšija porodice Lipa i pitali za Kenana.

"Otišao vam je on prije deset minuta. Bio je tu sve vrijeme", kaže jedan komšija.

Pričaju nam kako su još u šoku zbog ubistva dječaka.

"Dedo sigurno nije kriv. On je tu djecu pazio. Vodao ih je po selu. Svu hranu koju bi mu komšije dale nosio je djeci", kaže jedna komšinica.

Tvrde nam da ništa nisu znali o zlostavljanju.

"Da sam znala tražila bih dijete da mi ga daju da se brinem o njemu. Bio je lijep, napredan, krupnih plavih očiju. Došli su ovdje u maju prošle godine. Ena je napustila muža i došla sa djecom. Kažu da je dječak smršao mnogo zadnjih mjeseci, te da nije mogao na noge", priča komšinica Senada.

Komšije kažu i da je dječakov otac dolazio u selo i zvao Centar za socijalni rad, htio je djecu, ali da mu ih nisu dali.

"Zvao me sad, kaže da će za koji dan znati kad je dženaza, pa će javiti. Ukopaće ga u Glavatićevu", objašnjava nam jedan komšija.

U Javnoj ustanovi Kantonalni centar za socijalni rad nikad nije prijavljeno niti evidentirano nasilje u porodici Ene Lipe, saopštili su u petak iz ove ustanove.

Otac Suvad Ćesir u avgustu prošle godine obratio se Službi sa zahtjevom za ostvarivanje kontakta sa djecom.

"U obavještenju koje smo uputili jasno je navedeno da s obzirom na to da su djeca rođena u vanbračnoj zajednici odluku o tome s kim će djeca da žive donosi sud", stoji u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije