Hronika

Djevojčicu prodali za četiri dukata

Djevojčicu prodali za četiri dukata
Djevojčicu prodali za četiri dukata

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu SIPA preuzeli su slučaj trgovine ljudima od MUP-a BPK Goražde, a žrtva trgovine, 14-godišnja djevojčica iz Sarajeva, smještena je u sigurnu kuću.

Djevojčicu je od osoba iz Sarajeva, koje su se predstavile kao njeni otac i brat, kupio ceribaša romske zajednice, smještene u kolektivnom centru Podhranjen kod Goražda, Nazif Seferović.

U porodici Seferović kažu da nisu znali da je djevojčica oteta, te da je policija došla u trenutku dok su pripremali svadbu za svoga sina.

"U tradiciji Roma je da kupuju nevjeste, a djevojčicu smo željeli za svoga sina. Nismo znali da je oteta, a njenom bratu smo dali četiri šorvana, od kojih svaki vrijedi po 1.000 maraka. Za nevjeste se plaća i po 10.000 i 12.000 maraka. Kod nas je bila samo dva dana i onda su je odveli. Sada tražimo da nam vrate naše dukate ili da daju 4.000 maraka", kazala nam je Nazifova supruga Esma Seferović, piše Dnevni Avaz.

I u policiji su smatrali da se radi o romskoj tradiciji sve dok kontrolom nisu ustanovili da djevojčica nije romske, već albanske nacionalnosti. U izjavi istražiteljima djevojčica je navela da je oteta 30. oktobra na Skenderiji u Sarajevu, gdje je ugurana u automobil.

Zaprijećeno joj je da mora koristiti drugo ime koje su joj dali otmičari, a pravi identitet kriti.

Žrtva trgovine živi s bakom, koja je pravno neuka i nije znala kome da se obrati, posebno nakon što su je otmičari primorali da joj se javi i kaže da je kod drugarice.

U slučaj je uključen Centar za socijalni rad BPK, a prema instrukcijama za postupanje s žrtvama trgovine ljudima, konsultirano je Tužilaštvo BiH.

"Istražitelj Sektora kriminalističke policije MUP-a BPK Goražde o slučaju je obavijestio državnog tužioca, koji je djelo kvalificirao kao krivično djelo trgovina ljudima. Dalji rad na slučaju preuzeli su službenici SIPA",  saopšteno je iz Uprave policije MUP-a BPK Goražde.

Dervo Sejdić, potpredsjednik Romskog informativnog centra "Kali Sara" i veliki romski aktivist, kazao je kako je, u najmanju ruku, zatečen informacijom da neko u 21. vijeku kupuje osobu.

"Pogotovo je nedopustiva trgovina djecom. U praksi, nažalost, dešavaju se i takvi slučajevi i tome se treba i mora stati u kraj", zaključio je Sejdić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije