Hronika

Đokić: Čerek donirao 20.000 KM

Đokić: Čerek donirao 20.000 KM
Đokić: Čerek donirao 20.000 KM

BANJALUKA - Petar Đokić, predsjednik SP-a, izjavio je danas u banjalučkom Okružnom sudu da je Milovan Čerek, bivši načelnik opštine Brod i potpredsjednik ove stranke, optužen za primanje mita, tokom 2010. godine dao 20.000 KM na ime donacija stranci.

Đokić je u Sud pozvan po službenoj dužnosti, kao svjedok Suda, a tokom svjedočenja objasnio je da je Čerek donacije isplatio u dva navrata i to u jednakim iznosima.

Odgovarajući na pitanja sudije Vesne Stanković-Ćosović, prvi čovjek socijalista u RS objasnio je da je jedna od donacija Čereka u iznosu od 10.000 KM isplaćena na dan održavanja konvencije ove stranke u Banjaluci, početkom septembra 2010. godine, kako bi se pokrili troškovi.

Optuženi Čerek je u svom ranijem svjedočenju, osim negiranja da je uzeo 126.000 KM mita od Velibora Živkovića, vlasnika firme "2D Živković" iz Dervente, objasnio da mu je Živković 2010. godine dao 20.000 KM kao donaciju SP-u, a koju je Čerek kasnije predao stranci.

Međutim, Đokić je tokom današnjeg svjedočenja izjavio da mu nije poznato da je firma "2D Živković" iz Dervente davala bilo kakve donacije stranci, niti da je bila simpatizer SP-a.

Podsjetimo, Specijalno tužilaštvo RS tereti Čereka da je kao načelnik opštine Brod primio mito za izgradnju gradskog bazena u ukupnom iznosu od 126.000 KM, dok je preostalih 10.000 KM Čerek "zaradio" kako bi privatnoj firmi "Limikom" iz Banjaluke bile isplaćene obaveze od strane JP "Gradska toplana" iz Broda.

Čereka terete da je od avgusta 2010. godine pa do 14. septembra 2012. godine, kada je uhapšen, od zastupnika preduzeća "2D Živković" d.o.o Derventa u više navrata zahtijevao i primio novac u iznosu od 126.000 KM kako bi im odobrio isplatu dugovanog iznosa koji je imala opština Brod po ugovoru o izgradnji gradskog bazena.

U središtu optužnice je izgradnja bazena u Brodu koji je opština ugovorila sa firmom "2D Živković" iz Dervente.

Čerek je odmah nakon potpisivanja ugovora "upoznao" vlasnika ove firme sa "pravilom" da je dužan na ime "časti" platiti pet odsto od ukupne vrijednosti radova, koja je bila nešto veća od dva miliona KM.

Nakon svjedočenja Đokića, Specijalno tužilaštvo RS i advokati odbrane danas su iznijeli završne riječi. Presuda Čereku biće objavljena u srijedu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije