Hronika

Đorđe Ždrale: Elez je imao nalog za moje ubistvo

Đorđe Ždrale: Elez je imao nalog za moje ubistvo
Đorđe Ždrale: Elez je imao nalog za moje ubistvo

SARAJEVO - Darko Elez imao je nalog za ubistvo Đorđa Ždrale, a poslije prvog pokušaja likvidacije nazvao je Ždralu i poručio da će pobiti njega i njegove drugove, posvjedočio je danas sam Ždrale pred Sudom BiH na suđenju Bojanu Cvijanu i još 23 optuženih za pet ubistava, pokušaje ubistva, oružane pljačke i pranje novca u predmetu "Lutka".

Optužnica u ovom predmetu podignuta je protiv 32 osobe, gdje je prvooptuženi Darko Elez, ali je sedam optuženih, uključujući Eleza, izdvojeno s obzirom na to da se nalaze u Srbiji, gdje će im biti suđeno.

Ždrale je kazao da je Elez na sve načine pokušavao da ga nagovori da promijeni izjave, te da je čak preko njegovog oca nudio novac, ali da na to ne bi pristao.

"Rekao sam tužiocu da me samo smrt može spriječiti da sada sjedim ovdje", dodao je Ždrale i ispričao i da mu je Elez poslao pismo kada je saznao da ne želi ni novac ni išta drugo. Ždrale je svjedočio o tri slučaja kada su pokušali da ga ubiju, te o okolnostima ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba, za koja optužene terete.

"Slaviša Velinac, moj prijatelj, došao mi je kući 4. januara 2006. Nazvao je Eleza i pustio da i ja slušam razgovor. Rekao je Elezu da ga malo buni to što mu je ovaj ispričao, a Elez je odgovorio: 'To se mora završiti, dobili smo zeleno svjetlo.' Onda je ovaj rekao: 'On je tebi ipak krstio sina, sad da ga ja likvidiram', a Elez: 'Kakvo kumstvo.' Rekao je i da se to mora završiti prije Božića. Nisam mogao da vjerujem. Nema razloga da bi to uradio, da sam nešto skrivio prema njemu. Poslije toga ga nisam vidio. Ne mogu da dokučim ko je dao zeleno svjetlo. On nije imao razlog, od nekog je imao nalog. Ide ovo suđenje, vidjećemo da li ćemo to saznati", prepričao je Ždrale, koji je na svjedočenje dovezen iz KPZ Foča, gdje služi kaznu od 20 godina za ubistvo Ljubiše Savića Mauzera.

Svjedočeći o prvom pokušaju njegovog ubistva u aprilu 2006. godine, Ždrale je kazao da ga je Slobodanka Tošić, jedna od optuženih, sa kojom se viđao, to veče dovela na mjesto gdje je trebalo da bude ubijen. Rekao je i da stoji iza toga da su Elez i njegov prijatelj Anđelko Veljančić pucali na njega, te da ih je vidio.

Ždrale je ispričao da se na poziv Tošićeve tog dana vratio iz Rogatice u Lukavicu, a to veče je došao po nju, takođe na njen poziv, te su se malo vozali, i na kraju je ona tražila da je odveze do prijateljice po skripte jer ima ispit.

Ždrale je svjedočio o tri slučaja kada su pokušali da ga ubiju, te o okolnostima ubistava Vladimira Mačara, Borisa Govedarice i Zorana Goluba

"Vozio sam uz brdo, izašao na plato i ona je rekla da tu stanem i sačekam je. Bilo je blato i nisam htio da ide po blatu, nego sam se vratio do kuće. Ona je došla do vrata, okrenula se prema meni, stavila ruku na usta i tada je počelo da zvoni. Bilo mi je jasno da sam doveden tu. Otvorio sam vrata, vrištao. Pogledao čovjeka koji stoji, drži automatsku pušku. Na licu mu se vidjelo da mu se zaglavila, a drugi je govorio: 'Pucaj!' Već je bio ispraznio sve", rekao je Ždrale i naglasio da je vidio i prepoznao Elezov glas.

Posvjedočio je da ga je dva-tri mjeseca nakon prvog pokušaja ubistva nazvao Elez i pitao ga: "Jesi vidio kakvog sam ti agenta poslao, nisi mogao provaliti", što se, kazao je Ždrale, odnosilo na Tošićevu. "Rekao je: 'Ja sam uzeo one pare u Nedžarićima, daću 500.000, ubiću te i tvoje drugove. Sve ću vas pobiti'", dodao je Ždrale, pojašnjavajući da je riječ o pljački 2,2 miliona evra.

Svjedočeći o drugom pokušaju ubistva, u oktobru 2006. godine, Ždrale je kazao da ga je pet dana prije nazvao Dalibor Ristić iz Srbije i rekao da će biti likvidiran pred kafićem, praonicom i prodavnicom. Kao osobu koja je pucala na njega pored kafića "Sport" sa slike je prepoznao Strahinju Rašetu, za kojeg su mu rekli da je plaćeni ubica iz Šapca. Kod trećeg pokušaja ubistva pričao je da su mu dvojica policajaca rekla da su snajperisti tu i da su došli ga ubiju, te da je tada napustio zemlju sve do hapšenja u Frankfurtu.

Kazao je da misli da je Elez pucao u Govedaricu, a nakon ubistva Goluba Nedeljko Matić mu je rekao da ga je zvao Elez i, između ostalog, rekao mu da je on ubio Goluba. "Rekao sam mu da to prijavi SIPA. On mi je odgovorio da Elez ima nekog u SIPA i sve zna dobro", dodao je Ždrale.

Pričao je tokom svog svjedočenja i da je viđao i Bojana Cvijana, koji je bio pripadnik SIPA, a prije toga u policiji, te da ga je pitao jedne prilike da li se čuje sa Elezom, na šta mu je ovaj odgovorio da se ne čuju ni s njim ni sa Veljančićem, da je on ovlašteno lice i samo radi svoj posao.

Vezane vijesti:

Ždrale: Elez pokušao da spriječi moje svjedočenje

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije