Hronika

Do sada uhapšeno sedam lica u akciji "Gibraltar"

Do sada uhapšeno sedam lica u akciji "Gibraltar"
Do sada uhapšeno sedam lica u akciji "Gibraltar"

ISTOČNO SARAJEVO - Sedam lica do sada je uhapšeno u akciji "Gibraltar", a iz Agencije za istrage i zaštitu BiH /Sipa/ navode da su članovi organizovane kriminalne grupe koji su pod istragom stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

Službenici Sipe rano jutros započeli su ovu operativnu akcije na području Sarajeva, Banjaluke, Posušja, Mostara i Gruda, postupajući po naredbama Suda i Tužilaštva BiH.

Do sada je uhapšeno sedam lica zbog postojanja osnova sumnje da su počinila organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelima iz oblasti kriminala i korupcije, i to falsifikovanje službene isprave, zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja, pranje novca, poreska utaja, carinska prevara, te krivično djelo davanje i primanje dara ili drugih oblika koristi i druga krivična djela.

Portparol Sipe Kristina Jozić rekla je novinarima da je istražnim aktivnostima utvrđeno da su članovi organizovane kriminalne grupe nezakonitim radnjama, na osnovu falsifikovanih ili štetnih ugovora i faktura, stekli protivpravnu imovinsku korist u iznosu većem od pet miliona evra.

"Ova sredstva izvučena su na račune kompanija u inostranstvu, dio novca zadržan je na računima of-šor kompanija, dok je jedan dio prebačen na račune osumnjičenih lica u inostranstvu, gdje je korišten za kupovinu skupocjene imovine", navela je Jozićeva.

Ona je istakla da su još u toku pretresi na 16 lokacija, s ciljem pronalaženja i privremenog oduzimanja predmeta koji mogu poslužiti kao dokazi u daljem postupku.

"Pripadnici Sipe preduzimaju sve potrebne operativno-taktičke mjere i radnje s ciljem lociranja i pronalaženja preostalih osumnjičenih u ovom predmetu", rekla je Jozićeva.

Akcija se izvodi u saradnji sa pripadnicima Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske, MUP-a Kantona Sarajevo, MUP-a Zapadno-hercegovačkog kantona i MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

"U okviru rada na ovom predmetu, Sipa je ostvarila usku međunarodnu saradnju sa većim brojem zemalja, u čemu prednjače Slovenija, Hrvatska, Austrija i Srbija", navela je Jozićeva.

Uhapšene osobe biće privedene u službene prostorije Sipa u Istočnom Sarajevu, gdje će nad njima biti izvršena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predate Tužilaštvu BiH na dalje postupanje.

Tužilaštvo BiH je jutros saopštilo da je akcija Sipe usmjerna protiv devet osumnjičenih za organizovani kriminal i da je riječ o Nevenu Kulenoviću, Belmi Kulenović, Sanjinu Kulenoviću, Lajli Torlak, Darku Aleksiću, Ejubu Kučuku, Senadu Zaimoviću, Stipi Prlići i Zoranu Bakuli.

Jozićeva na pres-konferenciji nije saopštila imena ni osumnjičenih, niti uhapešnih, ali je "Dnevni avaz" objavio da akciji "Gibraltar" nisu uhapšeni Ejub Kučuk i Senad Zaimović, jer nisu u BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije