Hronika

Doboj: Radnice opštine i banke zloupotrebili položaj

Doboj: Radnice opštine i banke zloupotrebili položaj
Doboj: Radnice opštine i banke zloupotrebili položaj

DOBOJ- Okružnom tužilaštvu Doboj dostavljen je izvještaj protiv dvije žene čiji su inicijali R.P. i T.R. iz Broda osumnjičene da su zloupotrebom položaja u opštini Brod i lokalnoj banci, naplatom bankarske garancije, oštetile privredno društvo za plaćanje troškova električne energije u iznosu od 22.231 KM.

Žena čiji su inicijali R.P. osumnjičena je da je zloupotrijebila službeni položaj ili ovlaštenja, a T.R. da je počinila krivično djelo nesavjestan rad u službi, saopšteno je iz Centra javne bezbjednosti Doboj.

Prvoprijavljena čiji su inicijali R.P. je kao odgovorno lice u odjeljenju opštine Brod u junu potpisala zahtjev za naplatu bankarske garancije od poslovnice banke, u ukupnom iznosu od 87.763 KM sa kamatama, koja, osim obaveza za zakupninu, sadrži i troškove električne energije od 22.231 KM.

Prijavljena je znala da se, prema ugovoru o zakupu sačinjenom u junu 2013. godine između opštine Brod i privrednog društva kao zakupca Sportsko- rekreativnog centra "Gradski bazeni" u Brodu, bankarska garancija odnosila na osiguranje plaćanja mjesečnog zakupa i osiguranja oštećenja na zakupljenom objektu, te da obaveze zakupca za troškove električne energije nisu obezbijeđene bankarskom garancijom.

Drugoprijavljena čiji su inicijali T.R. je kao odgovorno lice u ekspozituri banke u Brodu postupila po iskupljenoj garanciji na račun opštine Brod u iznosu od 87.763 KM, a koji sadrži i neplaćene troškove električne energije zakupca, iako je znala da obaveze zakupca za troškove električne energije nisu obezbijeđene bankarskom garancijom.

Na ovaj način, isplatom bankarske garancije i za troškove električne energije privrednom društvu iz Broda pričinjena je šteta u iznosu od 22.231 KM, a za isti iznos ostvarena imovinska korist za opštinu Brod.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije