Hronika

Dragočaj u žalosti: Na put bez povratka otišli pošteni i vrijedni ljudi

Dragočaj u žalosti: Na put bez povratka otišli pošteni i vrijedni ljudi
Foto: Velibor Tripić | Crni bilans na putevima u RS tokom vikenda

BANJALUKA - Na put bez povratka otišla su dva čestita čovjeka. Čistili smo u šumi seoske bazene za vodosnabdijevanje i po povratku kući prevrnuo se traktor, te poklopio Mirka Božića (80) i njegove sinove Dubravka (43) i Draška (47). Jedino je Draško preživio.

Nezapamćenu tragediju, koja je potresla banjalučko naselje Dragočaj, ovim riječima opisuju rodbina i mještani, shrvani bolom i tugom zbog teške nesreće, koja je na lokalnom, zemljanom šumskom putu uzela dvije žrtve.

Kobnog dana, u nedjelju, mještani su se okupili kako bi očistili tri bazena seoskog vodovoda. Ujedno su, baš tu gdje su radili, pripremili gozbu, uključujući i pečeno prase, te se, po uspješno okončanom poslu, odmorili. Niko nije mogao ni naslutiti šta će se dogoditi oko 18 časova.

"Ljudi koji su čistili bazene tad su pošli kućama, na nekoliko strana, traktorima. Na jednom od njih, koji je imao i prikolocu, bili su Mirko i sinovi. Ne znam kako, ali traktor se survao i prevrnuo se ispod puta. Poklopio je sve trojicu", priča za "Nezavisne" jedan mještanin.

Traktoru su točkovi bili okrenuti prema gore. Za Mirka i Dubravka nije bilo spasa  na mjestu su ostali mrtvi.

"Draško je, iako prikliješten traktorom, uspio da se dočepa telefona, kojim je pozvao rođaka i zajaukao tražeći pomoć. Pohitali smo tad svi prema tom mjestu. Mi, mještani, nekako smo ispravili traktor i izvukli Draška, te tijela njegovih brata i oca", pričaju mještani, te dodaju da su na mjestu događaja zatim bili i policija, ljekari pa i vatrogasci.

Jeziva nesreća dogodila se nedaleko od lokalne crkve, gdje se u ponedjeljak oglašavalo zvono za pokoj dvije duše. Tu, pored crkve, na groblju će u utorak, u 14 časova, biti sahranjeni Dubravko i Mirko.

Dubravko je, sa suprugom i kćerkicom, živio u Banjaluci, a radio je u Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) RS. U kući njegovog oca, udaljenoj par stotina metara od mjesta nesreće, odjekuju strašni jauci.

Unutra su dvije slike, jedna do druge, i upaljene svijeće. Neutješne supruge stradalih su zapomagale, ne mogavši se pomiriti sa sudbinom.

"Sudbina, to je prava riječ za ovo što se desilo. Traktor je vozio Dubravko. Radio je prethodno noćnu smjenu, pa je moguće i da ga je umor savladao", pričaju nam rođaci, koji su se okupili pored kuće stradalih.

Draško, koji, kako kažu mještani, radi u "Željeznicama RS", hospitalizovan je u UKC RS.

"Primljen je s teškim povredama u politraumatizovanom stanju. Zbrinut je i obavljene su sve neophodne dijagnostičke i terapijske procedure. Pacijent je trenutno stabilan, dalje prognoze su neizvjesne", rekli su nam iz UKC RS.

Iz Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka kažu da je uviđaj obavila tužiteljka s policijom, te da je naložena istraga radi utvrđivanja okolnosti nesreće. Šta se dogodilo, pitanje je na čiji odgovor mještani sliježu ramenima.

"Da li je Dubravko zaspao za volanom ili mu je pozlilo, ne znam", kaže nam jedan rođak Božića, te dodaje da će Mirko i Dubravko vječno biti upamćeni kao pošteni i vrijedni ljudi, ponos svog sela.

Još dvije žrtve

Još dva lica poginula su u dvije odvojene saobraćajne nesreće, koje su se u nedjelju naveče dogodile na području Prijedora i Pala.

U prijedorskom mjestu Gornji Garevci sudarili su se reno megan, kojim je upravljao Prijedorčnin A.H. (36), a koji je bio pijan, te pasat, za čijim volanom je bila Mirjana Tankosić (57) iza Banjaluke, i ona je poginula.

Iste večeri u mjestu Rogoušići, u opštini Pale, život je izgubio suvozač u džeti, koja se sudarila sa FIATom bravo.

Takođe u nedjelju naveče, sestre V.G. i M.G. iz Bijeljine su teško povrijeđene u tom gradu, kada ih je, dok su prelazile ulicu na pješačkom prelazu, udarila škoda fabija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije