Hronika

Drama se nastavlja: Rudari "Tuzla kvarca" i dalje prijete da će skočiti sa silosa

Drama se nastavlja: Rudari "Tuzla kvarca" i dalje prijete da će skočiti sa silosa
Drama se nastavlja: Rudari "Tuzla kvarca" i dalje prijete da će skočiti sa silosa

TUZLA – Četiri radnika “Tuzla kvarca” i dalje su na silosu. Sindikat trenutno vodi pregovore u krugu preduzeća sa gradonačelnikom Tuzle Jasminom Imamovićem, direktorom preduzeća Tehnograd company Hamzom Šarićem koji je ponudio da plati koncesioni dug, te resornim ministrom Srđanom Mićanovićem, javlja novinar Nezavisnih novina.

Meliha Štefulj radnica u štrajku, kazala je da je preliminarno neki dogovor postignut ali ne zna ni ona jos detalje dok se ne završe pregovori.

Nešto ranije, nezadovoljan tokom razgovora sa ministrom industrije, energetike i rudarstva u Vladi TK Srđanom Mićanovićem radnik “Tuzla kvarca” vratio se na vrh silosa i pridužio trojici kolega. U toj namjeri ga ga nisu uspjeli spriječiti ostali radnici, kao i direktor preduzeća. Na vrhu silosa sada ponovo nalaze četiri radnika koji prijete samoubistvom 

Ispod silosa okupljeni su i ostali radnici koji su u štrajku glađu 20. dan, koji mole svog kolege da siđu. Među njima su i očajne porodice radnika koji su na silosu. Situacija je dramatična, a na terenu su ekipe hitne pomoći, vatrogasaca i policije. Podsjećamo, četvorica radnika "Tuzla kvarca" , koji već 20 dana štrajkuju glađu, jutros su se popeli na silose za kvarcni pijesak te prijetili da će počiniti samoubistvo.  

Foto: Anadolija

Naime, iako su insistirali na tome da ih posjeti neko iz Vlade TK i obećali da će tek tada sići, to se ipak nije dogodilo.

Ranije su nadležni izjavili da su se radnici iz očaja odlučili na ovaj potez.

"Radnici su očajni i više ne vide izlaza iz situacije u kojoj se nalaze. Četiri radnika koji su se popeli na silos za kvarcni pijesak pokušavamo odvratiti od ovog koraka, međutim, bezuspješno”, kazao je za Klix predsjednik Sindikata radnika Tuzla kvarca Senad Mehanović.

Prema riječima ostalih radnika "Tuzla kvarca" četvorica radnika ove firme su se iskrala i samoinicijativno popela na vrh silosa.

"Direktor je krenuo za njima, ali su upozorili da će svi zajedno skočiti ukoliko neko dođe za njima", pričaju ostali radnici i dodaju da su njihove radne kolege podvukle da ne planiraju sići dok neko iz Vlade TK kantona ne dođe da razgovara sa njima.

"Oni su već nekoliko dana u psihičkoj krizi, koja je kulminirala nakon izjave premijera Bege Gutića da je naš štrajk glađu po njemu jedan performans", kaže Meliha Štefulj, radnica "Tuzla kvarca".

Naime, 21 radnik Tuzla kvarca već više od dvije sedmice dana štrajkuje glađu. Od Vlade TK traže vraćanje oduzete koncesije za eksploataciju kvarcnog pijeska na lokalitetu Bukinje.

Kada je u pitanju Vlada TK, njen stav je od ranije poznat, a to je da je koncesija Tuzla kvarcu oduzeta zbog nelegalnog izvlačenja kvarcnog pijeska.

Koncesija će preduzeću biti dodijeljena tek kada deblokira svoje bankovne račune i izmiri svoja prethodna dugovanja ili potpiše reprograme istih.

Vezana vijest: Jedan radnik "Tuzla kvarca" sišao sa silosa i razgovara sa ministrom Mićanovićem (FOTO)

 
Jedan radnik "Tuzla kvarca" sišao sa silosa i razgovara sa ministrom Mićanovićem (FOTO)

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/ekonomija/privreda/Cetiri-radnika-Tuzla-kvarca-se-popela-na-silos-prijete-samoubistvom/367232

 


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije