Hronika

Dvanaestorica optužena za terorizam

Dvanaestorica optužena za terorizam
Dvanaestorica optužena za terorizam

SARAJEVO - Tužilaštvo Bosne i Hercegovine danas je podiglo optužnicu protiv dvanaest osoba koje su osumnjičene da su postale članovi organizovane terorističke grupe i da su protivzakonito učestvovale u oružanim sukobima na području Sirije i Iraka.

Optuženi su Fatih (Avdulah) Hasanović, zvani Ebu Sara (24), Enes Mešić (28), Jasmin Jašarević (28), Emin Hodžić (28), Mirza Kapić (35), Salko Imamović (29), Adem Karamuja (32) Fikret Hadžić (58), Enver Lilić (38), Ibro Delić (44), Samir Hadžalić (29) i Mehmed Tutmić (57).

Njih terete da su u tokom 2013. i 2014. godine, kao pripadnici selefijske zajednice u BiH, organizovane na području BiH, izvan zvaničnih institucija Islamske zajednice BiH, u nekoliko gradova i mjesta na području BiH prihvatili radikalnu ideologiju tzv. Islamske države, organizovane na teritorijama Sirije i Iraka, te prikupili sredstva i napustili BiH s ciljem priključenja terorističkim organizacijama Islamske države Iraka i Levanta (ISIL), koje djeluju na području Sirije i Iraka, a koje su od strane Savjeta bezbjednosti UN-a proglašene kao terorističke organizacije i grupe. Na teret im se stavlja da su organizovano i u dogovoru s njima poznatim osobama odlazili u Tursku, odakle su ilegalno prelazili na teritoriju Sirije, gdje su boravili više mjeseci, te učestvovali u terorističkim aktivnostima u Siriji i Iraku.

"Tokom hapšenja i pretresa objekata koje koriste osumnjičeni, pronađeni su dokazni materijali među kojima su oružje, bombe, streljivo i specijalistička vojna oprema, čija nabava i držanje nisu dozvoljeni civilima i građanima BiH, a koja će biti korištena kao dokazni materijal u postupku", kažu u Tužilaštvu BiH, koje je sprovelo višemjesečnu i detaljnu istragu.

Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, potvrdio je u petak "Nezavisnim" da je od 12 osoba protiv kojih je ovo tužilaštvo podiglo optužnicu, samo jedna, prvooptuženi Fatih Hasanović, u pritvoru, a da je ostalih jedanaest pod mjerama zabrane. Takođe je potvrdio da je većina hapšena u akciji "Damask" u kojoj je, u septembru prošle godine, uhapšen i Husein Bilal Bosnić, samoproglašeni vođa vehabijske zajednice u BiH, protiv kojeg se trenutno vodi proces pred Sudom BiH, a koji je optužen za terorizam. Kada su u septembru sa Bosnićem uhapšeni Fatih (Avdulah) Hasanović, Enes Mešić, Emin Hodžić i Adem Karamuja, osumnjičeni su za organizovanje terorističke grupe u vezi s krivičnim djelom javno podsticanje na terorističke aktivnosti i krivično djelo vrbovanje radi terorističkih aktivnosti. Ubrzo su, potom, pušteni iz pritvora uz mjere zabrane.

Fatih Hasanović, koji je od septembra 2013. do marta 2014. godine bio u Siriji, pripadao je jedinici ratnika sa Balkana, koju je predvodio Hadžičanin Bajro Ikanović, osuđenik za terorizam. Hapšen je u septembru pa pušten uz mjere zabrane, ali je nastavio da vrbuje mladiće kako bi se priključili Islamskoj državi, te kako bi vršili terorističke akte u BiH. Upoznao je Nerdina Ibrića, mladića koji je počinio teroristički akt u Zvorniku, kada je ubio jednog policajca, a ranio dva. Hasanović je Ibrića odveo u selo Dubnica, kod Kalesije, u tamošnju vehabijsku zajednicu. Ibrić je i svojim životom platio to poznanstvo. Navodno, dok je Ibrić ležao mrtav u policijskoj stanici u Zvorniku, nakon što je pucao, ubio i ranio, tri puta mu je zvonio mobitel, a, kako je ustanovljeno, pozivao ga je Avdulah Fatih Hasanović.

Iz Tužilaštva BiH su nam rekli da, osim Hasanovića, svi imaju mjere zabrane, te da će optužnica ići Sudu BiH na potvrđivanje.

I Enes Mešić je hapšen u akciji "Damask" i posjećivao je Dubnicu. U Siriji je bio od aprila 2013. do februara 2014. godine. Jasmin Jašarević, takođe hapšen u "Damasku", pažnju na sebe skrenuo je i javnom prijetnjom preko društvenih mreža, koju je uputio hafizu Dževadu Gološu iz Mostara, koji je tokom jedne od hutbi (predavanja) kritikovao međumuslimanske sukobe u Siriji. Jašarević je rekao: "Napiću ti se krvi, konju oholi, šehidi su kod Allaha, šehidi, a munafici ostaju munafici, dolazim po tvoju glavu".

Tužilaštvo BiH će odgovornost optuženih dokazivati pozivanjem 25 svjedoka i stručnih vještaka, a priloženo je više od 100 dokaznih materijala.

Obrezivao suprugu

O Enesu Mešiću mediji su pisali i 2013. godine, kada je otvorena istraga o zastrašujućem slučaju nasilja nad njegovom tada 22-godišnjom suprugom Amelom. Prema informacijama federalnih medija, po život opasne povrede genitalija, kakve ni najiskusniji ljekari na sarajevskoj Klinici za ginekologiju do tada nisu vidjeli, nesrećnoj ženi nanio je njezin muž, i to pri pokušaju obrezivanja, koji je uradio on sam.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije