Hronika

Džihadisti prijete srbijanskim diplomata u Siriji

Džihadisti prijete srbijanskim diplomata u Siriji
Džihadisti prijete srbijanskim diplomata u Siriji

BEOGRAD - Na adresu Ambasade Srbije u Siriji stigla je prijetnja terorističe organizacije "Islamska država Iraka i Levanta", upućena lokalnom sirijskom osoblju, ali Ambasada nije zatvorena, potvrdilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Ministarstvo u saopštenju navodi da je slična poruka upućena sirijskim službenicima u svim trenutno aktivnim diplomatskim predstavništvima u Damasku.

U saopštenju se ističe da je prijetnja stigla prošle sedmice i da je o tome srpska Ambasada odmah obavijestila nadležne službe bezbjednosti. 

Iz Ministarstva dodaju da je Srbija već preduzela i nastaviće da preduzima sve mjere opreza kako bi sačuvala bezbjednost osoblja svoje Ambasade u glavnom gradu Sirije. 

U Ambasadi Srbije u Damasku, u Siriji, radi otpravnik poslova i petoro lokalnih službenika, sirijskih državljana, dok je ostatak diplomatskog osoblja 2012. godine iz bezbjednosnih razloga premješten u Bejrut, odakle prati dešavanja u Siriji, što je praksa velikog broja zemalja.

U saopštenju se ističe da Srbija ne zatvara svoja diplomatsko-konzularna predstavništva u kriznim područjima, sve dok postoje uslovi za pružanje konzularne zaštite srpskim građanima i da, uprkos rizicima sa kojima su suočene, srpske diplomate nisu napustile Siriju, Irak i Libiju. 

Beogradski mediji su juče objavili da su džihadisti teorrističke organizacije "Islamska država Iraka i Levanta" uputili prijeteće pismo Ambasadi Srbije u Damasku i dali rok od sedam dana da napuste objekat, ili će u suprotnom biti mrtvi. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije