Hronika

Edita i Selma - Žrtve našeg ćutanja (FOTO)

Edita i Selma - Žrtve našeg ćutanja (FOTO)
Edita i Selma - Žrtve našeg ćutanja (FOTO)

SARAJEVO - Prolivenim suzama i potresnim sjećanjem na dva nevina života, ali i pozivima na ostavke nadležnih, cijela BiH je juče tugovala za Editom Malkoč (20) iz Bosanske Krupe i Selmom Agić (21) iz Bugojna, koje je preksinoć u Sarajevu crnim golfom 6 pokosio Sanjin Sefić (25).

Vozač ubica je u bjekstvu, a građani, shrvani bolom, ocjenjuju da su dvije studentkinje žrtve našeg ćutanja, našeg prihvatanja, našeg trpljenja i našeg nečinjenja.

"One su žrtve našeg ponašanja koje je dozvolilo da loša vlast postane lošija, a da se uzohole već oholi. Žrtve ubistva onog koji se nije bojao posljedica", glasi samo jedan od komentara za djevojke koje nikad neće biti prežaljene.

Da tragedija bude veća, majka Selme Agić, po pisanju medija, prije rata izgubila je još jedno dijete, kada joj je, prema riječima Bugojanaca, sin stradao na sličan način - u saobraćajnoj nesreći. Hasan Ajkunić, načelnik opštine Bugojno, kaže da je grad obavijen tugom, ulice puste, a građani potišteni.

Sestra ubijene Edite, Enesa, kaže da je samo ona ostala svojoj mami i svome tati.

"Nemam više ni braće ni sestara. Edita je bila najdivnije i najposlušnije dijete koje postoji. Kod nje nije bilo ni 'neću' ni 'ne mogu', bila je vrijedna, marljiva učenica. Poznavali smo i Selmu, Selma je dolazila ovdje, Edita je išla njoj u Bugojno. Kako su se veselile što će ove godine zajedno stanovati", rekla je Enesa.

U Bosanskoj Krupi održana je mirna šetnja za nastradalu Editu, a poručeno je da je previše izgubljenih života zbog nasilja, bahatosti, divljaštva te nebrige društva za bezbjednost učesnika u saobraćaju.

Studentkinje psihologije sarajevskog Filozofskog fakulteta poginule su pošto ih je, dok su kod Zemaljskog muzeja BiH na zeleno svjetlo preko pješačkog prelaza prelazile ulicu, pokupilo vozilo kojim je Sefić kroz crveno svjetlo prošao pri brzini od oko 100 kilometara na sat!

Jedna je izdahnula odmah, a druga oko ponoći.

NEOPISIVA TUGA: I kamen bi zaplakao kada čuje o kakvim je djevojkama riječ. Edita i Selma su se prije nekoliko dana vratile u Sarajevo kako bi nastavile svoje fakultetske obaveze, a stradale samo dan nakon useljenja u stan. Bile su najbolje prijateljice i cimerke. Radi se o uzornim studentkinjama i djevojkama.

Ogorčeni građani poručili su ubici, koji je bez ikakvog prava rastavio duše od tijela, da nije ubio samo njih dvije.

"Ubio si i njihove roditelje. I braću i sestre. I rodbinu. I prijatelje. Ubio si dio svih nas. Pravda će te stići", poručeno je Sefiću.

Neizmjerna tuga vladala je među studentima Filozofskog fakulteta u Sarajevu i građanima Sarajeva. Studenti i profesori okupili su se u blizini mjesta gdje su djevojke stradale.

U suzama i tišini položili su cvijeće, zapalili svijeće i ostavili transparent s natpisom "Zauvijek u našim srcima - naše psihologinje. Edita i Selma" iz generacije 2014/2015. godina. Rijetki su mogli progovoriti.

"Izgubili smo ne samo koleginice i prijateljice, nego dvije sestre", drhteći je rekla Lamija Spahić, studentica četvrte godine Filozofskog fakulteta.

Jadranka Kolenović-Đapo, šef Odsjeka za psihologiju, na kojem su Selma i Edita studirale, navela je da su izgubili dvije krasne studentice.

"Prekinuta je mladost, ciljevi u životu", kazala je ona.

Salih Fočo, dekan Filozofskog fakulteta u Sarajevu, istakao je da su studenti šokirani.

"Čitav fakultet i akademska zajednica su jako tužni", naglašava Fočo.

SPRIJEČITI DIVLJANJE: Studentima i profesorima Filozofskog fakulteta pridružili su se zaposleni na drugim fakultetima i na Univerzitetu.

"Ovo je poziv organima da stanu u kraj divljanju na sarajevskim ulicama", kazao je Rifat Škrijelj, rektor Univerziteta u Sarajevu (UNSA), gdje je sinoć održana vanredna sjednica Senata.

Prisutne su bile i članice Facebook stranice "Forum žena", a čije su članice bile i Selma i Edita.

"Editina sestra je takođe u 'Forumu' i zamolila nas je da na ovakav način skrenemo pažnju. Ovo je samo jedan od slučajeva. Ja znam kako je porodici. Moja je majka nastradala na isti način, dok je prelazila cestu na zeleno", rekla je Nina Grebo iz "Foruma žena".

Njena koleginica Saida Drndo kaže da ne smije ni da pomisli kako je majkama stradalih djevojaka jer je i sama majka četverogodišnje djevojčice, i da ju je sada strah bilo gdje pustiti.

TRKE I 2.000 POLICAJACA: I pred zgradom Vlade Kantona Sarajevo, a koja je, na temu bezbjednosne situacije u KS održala vanrednu sjednicu, juče su se okupili građani, noseći natpis "Ostavke i smjene".

"Ovi ovdje ne rade svoj posao i treba da idu. Imamo 2.000 policajaca u kantonu, a u jednoj, glavnoj ulici stalne trke. Ovo je prva reakcija, ovo je početak", istakla je Sarajka Svjetlana Nedimović.

Na svom Facebook profilu oglasio se i imam Muhamed efendija Velić, prisjećajući se očajnog prizora koji je posmatrao ranije, kada je momak zgazio djevojku, izašao iz auta, rukama dizao vozilo, pokušao je izvući, plakao, vrištao, čupao svoju kosu. Velić ne može da vjeruje da je momak koji je usmrtio dvije studentkinje pobjegao sa lica mjesta.

"Onaj iz gornje priče je nesretnik, pokajnik, a ovaj je klasični ubica. Srce mi se opet slama, pamet ne može da pojmi", napisao je Velić.

Građani okupljeni pred Vladom KS kazali su da će nesreće nastaviti da se dešavaju, kao i trke kroz glavnu cestu u Sarajevu, na kojoj su i poginule Selma i Edita, te da je vrijeme konačno tome stati u kraj.

PATROLE U AKCIJI: Irfan Nefić, portparol MUP-a KS, kaže da su obavijestili sve policijske agencije u BiH da tragaju za vozačem. Ističe da je identifikovan odbjegli vozač, kao i da je pronađen golf 6 s oštećenjima.

"Obaviješteni su Granična policija BiH, MUP RS, Policija Brčko distrikta i kantonalni MUP-ovi", dodao je Nefić.

Studentski parlament UNSA zahtijeva od ministra unutrašnjih poslova KS i Vlade KS hitnu smjenu policijskog komesara Vahida Ćosića i ispitivanje odgovornosti ostalih. I Građanski savez (GS) traži hitnu ostavku Ćosića.

"Smatramo da nakon ove tragedije, koja ide na dušu i rukovodstvu kantonalne policije, Ćosić mora podnijeti ostavku", saopšteno je iz GS-a.

Oglasio se i Vedran Mulabdić, ministar unutrašnjih poslova KS, koji uvjerava da policija radi sve što je u njenoj nadležnosti.

"Dva mlada života su prekinuta zbog nečijeg divljanja", naveo je Mulabdić.

PREVIŠE JE ZA ALIBI: Elmedin Konaković, premijer Kantona Sarajevo, tvrdi da neće bježati od odgovornosti ako se ustanovi da je ima. On ističe kako je ovaj slučaj kap koja je prelila čašu.

"Previše je. Uvijek se traži alibi za neke slučajeve. Ne može se uvijek tražiti alibi... Jedna budala je sjela za volan i divljajuću ubila djevojke. To se dešava, ali ne može nam to biti alibi", naveo je Konaković.

Ivo Komšić, gradonačelnik Sarajeva, zahtijeva da se ubica uhapsi i najoštrije kazni, te za haotično stanje na sarajevskim ulicama smatra najodgovornijom policiju koja je plaćena da štiti živote i imovinu.

"Ona to ne radi, već zajedno sa građanima nijemo posmatra kako divljaju ludaci svojim automobilima po sarajevskim ulicama", kaže Komšić.

Građani su planirali da se i sinoć okupe na raskrsnici kod Zemaljskog muzeja BiH zbog smrti studentkinja za koju je odgovoran, kako su naveli, "kreten koji misli da može sve i da ima pravo na sve".

Hronologija stradanja pješaka u Sarajevu

Brojni pješaci u proteklih mjesec dana povrijeđeni su na sarajevskim ulicama.

6. oktobar - Na raskrsnici ulica Halida Kajtaza i Put života autobus udario ženu koja je hitno prevezena na UKCS.

30. septembar - Na magistralnom putu M-17 u Hadžićima došlo do saobraćajne nesreće u kojoj je povrijeđen jedan pješak.

29. septembar - U saobraćajnoj nezgodi koja se dogodila u sarajevskom naselju Briješće povrijeđena žena, koju je udarilo vozilo.

28. septembar - U sarajevskom naselju Marijin dvor automobil udario djevojčicu.

23. septembar - U naselju Dolac-Malta povrijeđena žena, kojoj je vozilo prikliještilo nogu.

19. septembar - Vozilo oborilo ženu u sarajevskoj ulici Zmaja od Bosne, u blizini kampusa Univerziteta u Sarajevu.

17. septembar - Vozilo nepoznate marke, kojim je upravljao nepoznati vozač, u opštini Stari grad oborilo na kolovoz pješaka A.H. (26).

15. septembar - U Obali Kulina bana kod zgrade Glavne pošte, povrijeđen pješak.

Dosije vozača ubice

■ Sanjin Sefić je 2010. godine učestvovao u tuči ispred jednog ugostiteljskog objekta na Džidžikovcu u Sarajevu, kada je došlo i do pucnjave, a on je izboden nožem.

■ Nezvanično, policiji je bio poznat još dok je bio tinejdžer i pritvaran je nekoliko puta.

■ Pojedini mediji tvrde da je uslovno osuđen 2014. godine zbog napada na pripadnika SIPA.

■ Radi se o povratniku u vršenju krivičnih djela i postoje indicije da je korisnik opijata.

■ Vozač ubica, navodno, je otprije poznat policiji kao jedan od "trkača" koji bezobzirnom vožnjom gradskim ulicama terorišu druge učesnike u saobraćaju stalno ugrožavajući bezbjednost.

■ Sefić ima neplaćenih kazni za saobraćajne prekršaje u iznosu od 3.000-4.000 KM.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije