Hronika

Ekshumacije čekaju naredbu Tužilaštva BiH

KNEŽEVO - Aleksandar Radeta, šef Sektora za ekshumacije u Institutu za nestala lica BiH, izjavio je juče da su uputili prijedlog Tužilaštvu BiH da izda naredbu za ekshumaciju posmrtnih ostataka šest žrtava na lokalitetu Korićanske stijene kod Kneževa.

"Nalog je poslat Tužilaštvu BiH i čim se izda naredba Tužilaštva krenućemo sa ekshumacijom žrtava", istakao je Radeta.

On je naglasio da je sada još rano govoriti o detaljima istrage, te da će se više pojedinosti znati tek kada Tužilaštvo izda naredbu i kada ekshumacije počnu.

Institut za nestala lica BiH je u saradnji sa predstavnicima SIPA i Obavještajno-bezbjednosne agencije locirao, kako su saopštili iz Instituta, najmanje šest žrtava na ovom lokalitetu.

Kako saznajemo, lokalitet Korićanske stijene je u protekla dva dana pod policijskom zaštitom, te se ne dozvoljava prilaz ovom mjestu dok se, kako su rekli službenici iz obezbjeđenja, ne naloži drugačije.

Mještani Korićana su kazali da se nijedna ekipa za ekshumaciju do sada nije pojavljivala, te da je ovo, kako su rekli, ko zna koji put da se oko ovog diže prašina.

"Svako malo se ovdje pojavi patrola policije, patrola istraživača. Nadamo se da će se ovaj posao brzo završiti. U protekla dva dana niko osim policije nije dolazio", kazao je jedan mještanin Korićana, koji je htio ostati anoniman.

Iz Instituta za nestala lica BiH su saopštili da pretpostavljaju da se na strmini dužine oko 250 metara, prekrivenoj velikom količinom kamenja, nalazi veći broj žrtava bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Prijedora, ubijenih 21. avgusta 1992. godine na Korićanskim stijenama.

Ekshumacija u Kamenici

Institut za nestala lica BiH je juče počeo ekshumaciju srebreničkih žrtava na lokalitetu sela Kamenica u opštini Zvornik.

"Riječ je o trinaestoj sekundarnoj masovnoj grobnici na putu prema selu Kamenica, koje su izmještene sa primarnih lokacija", naveli su iz Instituta.

Oni su napomenuli da se za sada ne može govoriti o broju žrtava u ovoj masovnoj grobnici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije