Hronika

El­ma Đu­si­nac planirala napad u BiH na Dan državnosti 25. novembar

El­ma Đu­si­nac planirala napad u BiH na Dan državnosti 25. novembar
El­ma Đu­si­nac planirala napad u BiH na Dan državnosti 25. novembar

SA­RA­JE­VO - El­ma Đu­si­nac, iz Ko­sov­ske Mi­tro­vi­ce, držav­ljan­ka Srbi­je ko­ja je, zbog su­mnje da je po­ve­za­na s te­ro­ri­zmom, u uto­rak na­ve­če uha­pše­na u Ka­le­si­ji, pre­la­zi­la je gra­ni­cu BiH i to­kom lje­ta i bo­ra­vi­la je u Tu­zlan­skom kan­to­nu.

Na­vo­dno je po­no­vo do­šla ka­ko bi u BiH iz­vrši­la te­ro­ris­ti­čki na­pad 25. no­vem­bra, da­kle u sri­je­du, ka­da je u FBiH obi­lje­ža­van Dan drža­vnos­ti BiH, ali su je ve­če ra­ni­je u toj na­mje­ri ha­pše­njem spri­je­či­li pri­pa­dni­ci Drža­vne agen­ci­je za is­tra­ge i za­šti­tu (SI­PA).

El­ma Đu­si­nac bi­će de­por­to­va­na iz BiH, a pro­tiv nje Tu­ži­laš­tvo BiH vo­di is­tra­gu, ali nji­hov por­tpa­rol Bo­ris Gru­be­šić ni­je nam ju­če mo­gao da­ti ni­ka­kav ko­men­tar na ovaj slu­čaj, te nas je upu­tio da za da­lje in­for­ma­ci­je kon­ta­kti­ra­mo Slu­žbu za po­slo­ve sa stran­ci­ma BiH.

Iz ove slu­žbe sa­op­šti­li su da je držav­ljan­ki Srbi­je El­mi Đu­si­nac zbog krše­nja odre­da­ba Za­ko­na o kre­ta­nju i bo­rav­ku stra­na­ca i azi­lu izre­če­na mje­ra pro­tje­ri­va­nja uz za­bra­nu ulas­ka na te­ri­to­ri­ju BiH u tra­ja­nju od pet go­di­na.

"Pre­dme­tno li­ce je smje­šte­no pod nad­zor u Imi­gra­ci­oni cen­tar Slu­žbe i Slu­žba za po­slo­ve sa stran­ci­ma tre­nu­tno pro­vo­di ne­op­ho­dne akti­vnos­ti u ci­lju uda­lje­nja is­te sa te­ri­to­ri­je BiH", sa­op­šti­li su iz Slu­žbe za stran­ce BiH.

Ina­če, me­di­ji iz re­gi­je pi­šu da je El­ma Đu­si­nac bi­la pri­pre­ma­na za sa­mo­ubi­la­čke na­pa­de na Bal­ka­nu, te se po­zi­va­ju na srbi­jan­ske slu­žbe bez­bje­dnos­ti.

Za­da­tak El­me Đu­si­nac, ka­ko pi­šu, bio je, osim oba­vje­štaj­nih po­slo­va, i vrbo­va­nje dru­gih že­na u re­do­ve IS. Ona se spo­mi­nje i kao je­dna od bli­žih sa­ra­dni­ca Nu­sre­ta Ima­mo­vi­ća, ra­di­kal­nog ve­ha­bij­skog vo­đe iz Gor­nje Ma­oče. Na­vo­dno je do­bro is­tre­ni­ra­na za sa­mo­ubi­la­čke na­pa­de i spre­mna da s is­to­miš­lje­ni­ci­ma izve­de te­ro­ris­ti­čki na­pad na ovim pros­to­ri­ma.

El­ma Đu­si­nac je uha­pše­na u uto­rak u Ka­le­si­ji za­je­dno sa su­pru­gom Ene­som Me­ši­ćem, ro­dom iz Tu­zle, ko­ji je ne­du­go na­kon ha­pše­nja pu­šten na slo­bo­du.

Enes Me­šić bio je ha­pšen za­je­dno s Hu­se­inom Bi­la­lom Bo­sni­ćem, ko­ji je prvos­te­pe­nom odlu­kom Su­da BiH osu­đen na se­dam go­di­na za­tvo­ra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije