Hronika

Fatalnoj pripravnici uslovna kazna

Fatalnoj pripravnici uslovna kazna
Fatalnoj pripravnici uslovna kazna

SARAJEVO - Željka Bukmir (32) iz Ljubuškog, bivša pripravnica u Sudu BiH, osuđena je na šest mjeseci uslovne kazne zatvora zbog odavanja povjerljivih informacija osumnjičenima za organizovani kriminal.

Iz Suda BiH kazali su da je presuda prvostepena te da kazna neće biti izvršena ukoliko Bukmirova u naredne dvije godine ne počini novo krivično djelo.

Sudija Hasija Mašović, koja je izrekla presudu, kazala je kako su uzeti u obzir svi dokazi u ovom postupku.

"Optužena je na saslušanju u FUP-u najprije priznala krivično djelo, da bi na glavnom pretresu kazala da je priznanje dala pod prisilom. Vijeće njen iskaz nije smatralo vjerodostojnim", istakla je Mašovićeva.

Kao olakšavajuću okolnost prilikom izricanja presude Sud je uzeo činjenicu da je optužena mlađa osoba koja nije osuđivana, dok je otežavajuće to što je zbog ovog krivičnog djela jedan postupak obustavljen.

Prema navodima optužnice, inspektori su posebnim istražnim radnjama pratili telefonsku konverzaciju Ivice Tomića i drugih osumnjičenih za organizovani kriminal tokom akcije "Ota more", te je zabilježeno da je Željka 19. novembra 2011. godine mobitelom kontaktirala Tomića, njenog kuma i porodičnog prijatelja, i kazala mu da se moraju naći jer mu treba kazati nešto što je u njegovom interesu.

Prema dogovoru, kum i Željka su se našli u Ljubuškom i ona mu je saopštila da im prisluškuju mobitele.

Tomić je iskoristio informaciju te je upozorio saučesnike da im istražioci slušaju razgovore, nakon čega su promijenili brojeve, a istraga je obustavljena zbog nedostatka dokaza.

Podsjećamo, cijela afera je razotkrivena nakon što je Bukmirova 2012. godine privedena na saslušanje u sjedište FUP-a, tokom pretresa na području Zapadnohercegovačkog kantona i Istočnog Sarajeva. Policija je Bukmirovoj oduzela mobilni, a tražili su laptop, rokovnike i dokumente, koje tada nisu pronašli. Spekulisalo se da su prilikom vještačenja uočeni kontakti Bukmirove s osobama iz kriminalnog miljea, ali i sa nekim političarima.

Pripravnica je privukla pažnju policije jer se tokom prakse zanimala za prisustvovanje nekim ročištima, kao i za predmete te istrage, iz kojih su, navodno, curile informacije osumnjičenima i njihovim advokatima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije