Hronika

Građani traže doživotnu robiju za Sefića

Građani traže doživotnu robiju za Sefića
Građani traže doživotnu robiju za Sefića

SARAJEVO - Sanjin Sefić iz Sarajeva sinoć je uhapšen u Srbiji nakon što je pobjegao iz BiH poslije saobraćajnog udesa u kojem je automobilom ubio dvije studentice.

Društvene mreže su i nakon ovog slučaja bile poprište poziva građana na javne skupove i okupljanja kako bi iskazali nezadovoljstvo nadležnih organa u KS, ali i poručili da se osjećaju nesigurnim.

Neposredno poslije hapšenja Sefića, na društvenoj mreži Facebook se pojavio javni poziv za peticiju u kojoj građani traže doživotnu zatvorsku kaznu za uhapšenog.

Podsjećamo, Sefić je uhapšen u Srbiji u srijedu, a Ministar policije Srbije Nebojša Stefanović je ranije kazao da će biti procesuiran u skladu sa međunarodnim propisima.

Sefić je osumnjičen da je pregazio dvije pješakinje u Sarajevu, nakon čega je pobjegao sa mjesta nesreće - a potom i iz države.

Edita Malkoč i Selma Agić preminule su nakon što ih je osumnjičeni udario automobilom marke Golf VI u blizini Zemaljskog muzeja u Sarajevu.

(N1)

Danas u Srbiji saslušanje Sanjina Sefića

Sanjina Sefića, koji je osumnjičen da je automobilom usmrtio dvije djevojke u Sarajevu, danas će u Srbiji saslušati istražni sudija, nakon čega će uslijediti postupak izručenja BiH, rekao je direktor Direkcije za koordinaciju policijskih tijela u BiH Mirsad Vilić.

"Ekstradicioni pritvor može trajati minimalno 18, a najduže 40 dana. Ukoliko se uhapšeni na saslušanju izjasni da pristaje na skraćeni postupak, onda postupak traje mnogo kraće, što će biti poznato danas nakon saslušanja", rekao je Vilić, prenose federalni mediji.

Policija u Srbiji je uhapsila Sefića, koji je osumnjičen da je automobilom usmrtio dvije devojke u Sarajevu, a potom pobjegao.

U Sarajevu su za danas najavljena dva okupljanja povodom tragične smrti dvije djevojke, i to u 12.00 časova u organizaciji studenata Filozofskog fakulteta i u 15.00 časova ispred zgrade kantonalne Vlade.

Organizatori su najavili da će na protokol Vlade i Skupštine Kantona dostaviti zahtjeve kojim će organe izvršne i zakonodavne vlasti podsjetiti šta su im zadaci i obaveze.

Zahtijevaju se ostavke premijera i ministra unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, smjena komesara policije, hitna sjednica Vlade Kantona, kao i istraga i krivični postupak protiv pripadnika Granične policije BiH.

Sefić je 10. oktobra u večernjim časovima u centru Sarajeva automobilom usmrtio Selmu Agić i Editu Malkoč, nakon čega je pobjegao iz BiH preko Graničnog prelaza Uvac.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo otvorilo je istragu protiv Sefića, osumnjičenog za teško krivično djelo protiv bezbjednosti javnog saobraćaja sa smrtnom posljedicom i neukazivanje pomoći povrijeđenom licu nakon saobraćajne nesreće.

Prema informacijama sarajevske policije, Sefić je višestruki povratnik u činjenju prekršaja iz oblasti saobraćaja i javnog reda i mira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije