Hronika

Granica "šuplja" za člana Turkovićeve Bande: Uhapšen Fadil Aljović kojem je zabranjen ulazak u BiH

Granica "šuplja" za člana Turkovićeve Bande: Uhapšen Fadil Aljović kojem je zabranjen ulazak u BiH
Foto: Ilustracija | Bh. granica "šuplja" za člana Turkovićeve Bande: Uhapšen Fadil Aljović kojem je zabranjen ulazak u BiH

SARAJEVO - Fadil Aljović, osuđeni član zločinačke grupe Zijada Turkovića, uhapšen je u petak na području Ilidže jer ga dovode u vezu s organizovanim kriminalom pa predstavlja prijetnju po nacionalnu bezbjednost, zbog čega će biti protjeran iz BiH.

Tog državljanina Srbije, koji je, zvanično je potvrđeno, najvjerovatnije ilegalno ušao u BiH, locirali su i priveli inspektori Službe za poslove sa strancima, uz asistenciju pripadnika Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).

Njemu je, inače, na tri godine zabranjen ulazak i boravak u BiH, tako da je pod nadzorom Imigracionog centra Službe za poslove sa strancima.

"Služba za poslove sa strancima preduzima potrebne mjere i radnje s ciljem udaljenja lica F.A. iz BiH", saopšteno je iz Službe za poslove sa strancima, odakle uvjeravaju da će nastaviti pojačano kontrolisanje kretanja i boravka stranaca u BiH, i time doprinositi bezbjednosti.

Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, rekao je da ima informacije o tom hapšenju i da još ne može govoriti o drugim detaljima.

"Najvjerovatnije je ta osoba ilegalno prešla granicu", naveo je Mektić.

Aljović je, podsjećamo, kao član grupe Zijada Turkovića osuđen na pet godina zatvora zbog pripremanja ubistava Midhata Mekića i Lucije Salas Kortez. Aljović je u aprilu 2015. godine, zajedno s Turkovićem, Sašom Stjepanovićem, Milenkom Lakićem i Muamerom Zahitovićem osuđen za najteža krivična djela, počevši od šverca droge i oružja, preko iznude, do brutalnih ubistava. Kriminalnoj grupi tada je izrečena ukupna kazna od 95 godina zatvora, te im je oduzeta imovina stečena lopovlukom.

Aljović je na početku suđenja imao status svjedoka, a kasnije je postao jedan od osumnjičenih, nakon čega i osuđenih.

Mediji su pisali da je Aljović 2014. godine u pritvorskoj jedinici Suda BiH cimeru izbio zube, zbog čega je prebačen u KPZ Kula, što je tek jedan od dva slična incidenta u kojima je bio akter.

Pretukao je, naime, i Veselina Vlahovića Batka, koji je široj javnosti poznat kao "monstrum s Grbavice", a koji je osuđen na 42 godine zatvora za ratne zločine.

U martu ove godine Aljović je zbog rasturanja droge uhapšen zajedno sa još 17 osoba u akciji "Praznik", koju su zajedničkim snagama izveli pripadnici SIPA i kantonalnih MUP-ova KS, HNK, ZHK, te PU Istočno Sarajevo.

Zajedno sa još njih 17 određen mu je tada jednomjesečni pritvor, a njegov advokat Muhidin Kapo je tada tvrdio da je Aljović uredno izdržao kaznu koju mu je odredio Sud BiH, te da nema posla s drogom i da mu, ponovo, nije jasno zbog čega je uhapšen.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije