Hronika

Granični policajci suspendovani zbog slučaja "Sefić"

Granični policajci suspendovani zbog slučaja "Sefić"
Granični policajci suspendovani zbog slučaja "Sefić"

SARAJEVO – Disciplinska komisija Granične policije BiH donijela je rješenje o pokretanju disciplinskog postupka protiv policijskih službenika Jedinice granične policije Višegrad R.D., P.D., B.E. i B.A. zbog sumnje da su počinili teže povrede službene dužnosti “neizvršavanje, nesavjesno, neblagovremeno ili nepažljivo izvršavanje službenih zadataka” i “ponašanje koje narušava ugled policijskog organa”, saopšteno je iz Granične policije BiH.

"Policijski službenici privremeno su suspendovani do okončanja disciplinskog postupka. Granična policija BiH nastavit će provjeravati okolnosti prelaska S.S. (Sanjin Sefić) preko granice. Ukoliko se utvrdi da je bilo propusta i drugih službenika uključenih u obavljanje graničnih provjera ili prenos informacija o događaju, bit će sankcionisanje", naveli su u Graničnoj policiji.

Dodaju da je zbog nesavjesnog i nepravovremenog obavljanja službenih zadataka i površnog pristupa u obavljanju službene dužnosti policijskih službenika na prelazu Uvac omogućen izlazak S.S. iz BiH.

Takođe, utvrđeno je da nije postojao problem u sistemu protoka informacija između organizacionih jedinica Granične policije, te da je propust prilikom kontrole S.S. uzrokovan isključivo ljudskim faktorom.

"Provedenim internim postupkom Granična policija utvrdila je da je Operativni centar Granične policije informaciju o događaju i osobi  prethodno dobijenu od MUP-a Kantona Sarajevo, proslijedio svim organizacionim jedinicama. U skladu s tim informacije su bile dostupne policijskim službenicima na Međunarodnom graničnom prijelazu Uvac", zaključuje se u saopštenju Granične policije.

Podsjećamo, Sefić je u ponedjeljak veče u Sarajevu kod Zemaljskog muzeja vozilom usmrtio djevojke Editu Malkoč i Selmu Agić. Nakon toga pobjegao je u Srbiju preko prelaza Uvac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije