Hronika

Grčka policija uhapsila Srbina po hrvatskoj potjernici

Grčka policija uhapsila Srbina po hrvatskoj potjernici
Grčka policija uhapsila Srbina po hrvatskoj potjernici

BEOGRAD - Grčka policija uhapsila je Srbina Đuku Bogunovića po međunarodnoj potjernici koju je za njim raspisao hrvatski Interpol, zbog navodnog ratnog zločina na području Banije početkom 90-ih godina, saopšteno je iz Dokumentaciono-informativnog centra "Veritas".

Bogunović /48/, koji je rođen u Glini, u Hrvatskoj,  uhapšen je juče prilikom ulaska iz Makedonije u Grčku, na graničnom prelazu Dojran, sa pasošem Srbije, čiji je državljanin.

Ovu informaciju "Veritas" je danas dobio od Bogunovićeve supruge, koja je zajedno sa njihove dvoje maloljetne djece bila prisutna prilikom njegovog hapšenja.

Supruga je rekla da je Đuka prije rata radio kao čuvar u Kazneno-popravnom domu za maloljetnike u Glini, da je u avgustu 1995. godine izbjegao u Srbiju i da je zaposlen kao policajac u Kazneno-popravnom zavodu Padinska Skela.

Prilikom zadržavanja na graničnom prelazu Bogunović je pokazao da je ranija hrvatska presuda protiv njega stavljena van snage i odbijene optužbe,  a grčka granična policija je odmah poslala upit u Hrvatsku zbog čega nije povučena i potjernica.

Iz Interpola u Zagrebu, umjesto zahtjeva za povlačenje potjernice, na grčku granicu šalju novu potjernicu uz obrazloženje da se protiv Bogunovića vodi još jedna istraga za krivično djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

"Veritas" je došao do podataka da se u ovoj novoj istrazi Bogunović tereti da je od septembra do decembra 1991. godine u zatvoru u Glini maltretirao jednog zarobljenog hrvatskog policajca.

Grčka granična policija je prilikom zadržavanja, kako se navodi,  tješila Bogunovića da je ovaj postupak Hrvatske protivan Evropskoj konvenciji o ekstradiciji i da će ga grčki sudija nakon saslušanja odmah pustiti, ali grčki sudija u Solunu donio je odluku da ga zadrži u ekstradicionom pritvoru sve dok ne dobije dokumentaciju od nadležnog suda iz Hrvatske.

Bogunović i još 11  Srba sa područja Banije osuđeni su još 1993. godine u odsustvu pred sudom u Sisku na jedinstvenu kaznu od 20 godina zatvora, zbog navodnog maltretiranja zarobljenih pripadnika hrvatske jedinice "Zenge" i civila u zatvoru u Glini, a za njima je raspisana i međunarodna potjernica.

Kasnije je državno tužilaštvo u Sisku u februaru 2009. godine, po službenoj dužnosti, zatražilo obnovu krivičnog postupka protiv Đuke i njegove grupe, ali do novog suđenja nije ni došlo pošto je nadležni sud u toku obnove postupka, nakon odustanka tužitelja od optužbe, stavio van snage raniju osuđujuću presudu i odbio optužbu.

Ime Đuke Bogunovića nalazi se na najnovijem spisku Državnog tužilaštva  Hrvatske procesuiranih za ratne zločine pred hrvatskim pravosuđem, koji je prošle godine dostavljen i Ministarstvu pravde Srbije.

U tom dokumentu, pored njegovog imena, stoji da je istraga protiv njega i još dvadeset lica srpske nacionalnosti sa područja Banije otvorena 18. juna 2002. godine zbog krivičnog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i da je samo nedjelju dana kasnije stavljena u prekid, a u toj fazi se i danas nalazi.

Bogunović je 13 uhapšeni Srbin iz Hrvatske od početka ove godine po hrvatskim potjernicama za krivično djelo ratnih zločina.

Na osnovu međunarodnih potjernica koje je raspisao Biro Interpola u Zagrebu, širom svijeta je do sada uhapšen 141 Srbin iz Hrvatske i bivših pripadnika JNA, od kojih su 41 ekstradirani u Hrvatsku.

Od ekstradiranih do sada je protiv 18-orice postupak obustavljen ili je optužba odbijena, uglavnom nakon prekvalifikacije djela ratnog zločina u oružanu pobunu, što ima za posljedicu gubitak obeštećenja za vrijeme provedeno u pritvoru.

"Veritas" ponavlja da ovoliki broj obustava postupaka protiv lica sa Interpolovih potjernica ukazuje da Hrvatska  zloupotrebljava  Interpol.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije