Hronika

Hapšenja zbog krijumčarenja državljana Šri Lanke

Hapšenja zbog krijumčarenja državljana Šri Lanke
Hapšenja zbog krijumčarenja državljana Šri Lanke

Granična policija BiH spriječila je krijumčarenje pet državljana Šri Lanke u graničnom pojasu Šepak, na području Zvornika.

Iz Granične policije BiH saopšteno je da su ilegalni migranti otkriveni prilikom granične kontrole putničkih automobila "opel" i "dajvu" nacionalnih oznaka Srbije.

"Opelom" je upravljao državljanin Srbije P.M. (38), dok su u drugom vozilu bili državljani Srbije Ž.F. (49) i BiH D.A. (38).

Protiv ova tri lica, koja su lišena slobode, Tužilaštvu BiH biće podnesen izvještaj zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo krijumčarenje ljudi.

Strani državljani predati su Službi za poslove sa strancima na dalje postupanje.

Portparol Granične policije BiH Sanela Dujković kaže da je ovo u posljednjih mjesec i po dana četvrti slučaj otkrivanja organizovanih kriminalnih grupa koje pokušavaju prokrijumčariti ilegalne migrante preko BiH u zemlje EU.

"U tim slučajevima spriječeno je krijumčarenje državljana Indije i Šri Lanke zbog čega je devet lica lišeno slobode. Granična policija BiH nastaviće intenzivirane aktivnosti sprečavanja ilegalnih migracija preko teritorije BiH", rekla je Dujkovićeva.

Pripadnici Granične policije BiH ispitali su, u svojstvu osumnjičenih, službenika Granične policije BiH B.Č. (35) i Uprave za indirektno oporezivanje BiH D.I. (37) zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo primanje dara i drugih oblika koristi.

Oni su na međunarodnom graničnom prelazu Klobuk zahtijevali 400 evra od državljana Hrvatske i Egipta da bi im omogućili nesmetan ulazak i unos 13.000 evra.

O događaju je obaviješteno Tužilaštvo BiH, a rad na ovom slučaju se nastavlja.

Dujkovićeva je pozvala građane da prijave slučajeve poput ovog.

"Osim saznanja o korupciji naših ili službenika drugih organa na granici, pozivamo građane da prijave i saznanja o bilo kojoj vrsti prekograničnog kriminala i ilegalnih migracija. Kontakt-telefone i mejl adrese možete naći na veb-stranici Granične policije BiH www.granpol.gov.ba", rekla je Dujkovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije