Hronika

Hapšenja zbog krimčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku

Hapšenja zbog krimčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku
Foto: Ilustracija | Hapšenja zbog krimčarenja migranata iz BiH u Hrvatsku

SARAJEVO – Na području Unsko-sanskog kantona u toku je akcija kodnog naziva "Dardaneli" u kojoj je više usoba uhapšeno, a vrše se i pretresi objekata i vozila koje koriste osumnjičeni.

Kako je rekao Boris Grubešić, portparol Tužilaštva BiH, radi se o zajedničkoj međunarodnoj akciji u borbi protiv ilegalnih migracija koju Tužilaštvo BiH realizuje u saradnji sa USKOK-om Republike Hrvatske i pravosuđem i policijom Crne Gore. 

"Po nalogu tužitelja iz Posebnog odjela za organizirani kriminal, gospodarski kriminal i korupciju, od ranih jutarnjih sati, više desetina policijskih djelatnika Granične policije BiH, zajedno sa policijskim djelatnicima iz MUP-a USK, koji pružaju potporu na terenu, provode aktivnosti u okviru akcije kodnog naziva 'Dardaneli'", navodi Grubešić.

Slobode je lišeno više osumnjičenih osoba a vrše se pretresi na više lokacija, na području Unsko-sanskog kantona.

Grubešić ističe da je akcija usmjerena prema osobama koje su osumnjičene da su kao organizovana kriminalna grupa, vršile krijumčarenje iz BiH na područje Republike Hrvatske, većeg broja državljana Turske, kao i osoba iz zemalja Bliskog istoka i Sirije.

"Za krijumčarenje su ilegalnim migrantima naplaćivali velike iznose novca, najčešće od nekoliko stotina eura, a prema prikupljenim dokazima, za period od oko 2-3 mjeseca, prokrijumčareno je oko 300 osoba", rekao je Grubešić.

Ova akcija odlučan je korak u borbi pravosudnih i policijskih institucija u BiH i regionu protiv ilegalnih migracija i krijumčarenja emigranata iz stranih zemalja, preko područja Zapadnog Balkana.

Navedena međunarodna akcija detaljno je pripremana na zajedničkim sastancima sa predstavnicima USKOK-a i pravosuđa Crne Gore, a aktivnosti su koordinisane i sa organizacijom SELEC za policijsku razmjenu i saradnju zemalja regiona, a upoznata je i Međunarodna agencija za migracije IOM.

"Osobe lišene slobode bit će predate postupajućem tužitelju, koji će ispitati osumnjičene i nakon toga donijeti odluku o pokretanju prijedloga za određivanje pritvora, mjera zabrane i drugim aktivnostima u skladu sa zakonom", navodi Grubešić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije