Hronika

Hatić reketirao vlasnika privatne firme

Hatić reketirao vlasnika privatne firme
Hatić reketirao vlasnika privatne firme

SARAJEVO - Mirza Hatić predat je u nadležnost Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu nakon što je juče uhapšen u akciji FUP-a provedenoj po nalogu Kantonalnog tužilaštva u Sarajevu.

Tokom dana će tužilaštvu biti predati njegova supruga Lejla te Hilmija Garibović, Kemal Trle i Nihad Škoro, piše Klix.

Nakon saslušanja u Tužilaštvu, postupajući tužilac nakon čega će biti odlučeno o daljim zakonskim mjerama koje će biti poduzete protiv njih.

Njih se sumnjiči da su počinili krivično djelo iznude, a kako se saznaje, novac je petorka iznuđivala od Mirze D., vlasnika jedne privatne firme u Sarajevu.

Pretpostavlja se da novac, odnosno 50.000 eura pronađenih kod Hatića, pripada upravo Mirzi D., a iznuđivan mu je u nekoliko navrata.

Međutim, kako je kazao Omar Mehmedbašić, advokat osumnjičenog para Hatić, njegov branjenik je naveo kako novac koji je pronađen nije njegov.

Hatić je, podsjećamo, uhapšen u hotelu Bosnia u policijskoj akciji, nakon čega su uslijedili i pretresi stanova koje koriste on i njegova supruga u ulici Kulovića, ali i Hamdije Kreševljakovića. Lejla je potom odvedena u policijskom kombiju na saslušanje.

Podsjećamo, bračni par Hatić ima desetomjesečnu bebu koja je bila sa majkom u stanu kada su došli pripadnici FUP-a.

Mirza Hatić u kriminalnom miljeu važi za najvećeg reketaša na području Sarajeva, a istraga u kojoj su razotkrivena njegova djela, ali i djela njegovih saučesnika, trajala je mjesecima.

Uhapšeni muškarci su policiji itekako poznati od ranije.

Garibović je hapšen zbog iznude i ranije i to jer je tokom 2006. i 2007. godine u nekoliko navrata posudio 60.000 KM uz kamatu od deset do trideset odsto. On je oštećenom prijetio smrću kako bi od njega iznudio 200.000 KM koje mu je oštećeni isplatio do oktobra 2009. godine.

Kemal Trle je takođe hapšen 2006. godine zbog izazivanja opšte opasnosti, odnosno pucanja u parkirane automobile. Trle je na taj način dužnicima upućivao prijeteću poruku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije