Hronika

Hrana iz vrtića otrovala više od 100 djece

Hrana iz vrtića otrovala više od 100 djece
Hrana iz vrtića otrovala više od 100 djece

SARAJEVO - Broj djece iz vrtića Javna ustanova "Djeca Sarajeva" koja se javljaju u Klinički centar Univerziteta u Sarajevu sa simptomima trovanja hranom danas se povećavao iz sata u sat, a u teškom stanju bio je 31 mališan.

Do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" u KCUS javila su se 103 djeteta sa simptomima trovanja hranom.

"Od srijede naveče na Infektivnoj klinici KCUS, najvjerovatnije zbog simptoma trovanja hranom, hospitalizovano je 31 dijete iz vrtića JU 'Djeca Sarajeva'", kazala je Azra Dedajić, šefica Informativne službe KCUS-a.

Istakla je da se prati stanje hospitalizovane djece i da se u ovom trenutku ne može ništa više reći. Dodala je da je stanje svakog od hospitalizovanih mališana individualno, da su nalazi poslani na analizu i da čekaju rezultate.

Snježana Balta, direktorica Zvoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, kazala je da postoji sumnja na trovanje hranom, ali da do naredne sedmice, kada se očekuju rezultati nalaza uzetih brisova površina i uzoraka u vrtićima, ne može govoriti o čemu je riječ.

Balta je upozorila da hospitalizovana djeca imaju vrlo visoku temperaturu, proliv i da vjeruje da će kolege na Infektivnoj klinici adekvatno zbrinuti djecu i da će ona brzo biti bolje.

"S liječenjem nastavljamo oprezno, jer je u pitanju specifičan tok bolesti koji se mora kontinuirano pratiti. Pretpostavljamo, ali još ne možemo potvrditi da je uzrok salmonela", kazala je Nada Koluder, šefica Infektivne klinike u Sarajevu.

U JU "Djeca Sarajeva" nam je potvđeno da su djeca u ponedjeljak za ručak imala rezance, jaja i pavlaku.

U zgradu Klinike za infektivne bolesti juče su non-stop pristizali roditelji sa djecom. Većina majki bila je uplakana i nije mogla da govori.

"Molim vas, nemojte da govorim, reći ću nešto što ne bi trebalo. Nije dobro. Dijete mi je jako bolesno", kazala nam je jedna od majki.

 "Moja djevojčica ide u vrtić. Dobila je temperaturu, imala je mučnine i proliv. Doveli smo je u srijedu na kliniku, pružli su joj pomoć i otišli smo kući. Bili smo opet na pregledu. Situacija nije dobra, ali srećom, nije morala biti hospitalizirana", kaže Emir Fazlinović, jedan je od roditelja čija je kćerka bila zbrinuta na klinici.

Dok smo pričali sa Fazlinovićem, njegova kćerkica je bila u očevom naručju, jako blijeda i vidno icrpljena.

Hospitaliziranu djecu danas su posjetili premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković i ministri obrazovanja, nauke i mladih, zdravstva te kulture i sporta Elvir Kazović, Emira Tanović-Mikulec i Samer Rešidat.

Emira Tanović-Mikulec rekla je da niko od djece nije životno ugrožen i da se čeka i zvanična potvrda stvarnog uzročnika.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, nije bilo težih oblika trovanja hranom", naveli su iz Ministarstva obrazovanja, nauke i mladih KS.

Iz Uprave za inspekcijske poslove KS rekli su da svi uposlenici imaju uredne sanitarne knjižice, te da se u objektima redovno vrše dezinfekcija, dezinsekcija i deratizacija i da se jednom sedmično rade i laboratorijske analize hrane iz svih vrtića u sastavu JU "Djeca Sarajeva".

Dodaju da se sedmično uzimaju i brisevi radnih površina, pribora i ruku radnika, koji su prema dosadašnjim analizama, uredni i da imaju ugovor sa Zavodom za javno zdravstvo KS o kontinuiranom vršenju tih usluga.

Kako je istakla Mirjana Jovanović-Halilović, direktorica JU "Djeca Sarajeva", u srijedu su, nakon pojave povišene temperature, povraćanja i dijareje kod djece u pojedinim vrtićima to odmah prijavili Sanitarnoj inspekciji, koja je izašla na teren, pregledala te vrtiće i konstatirala da je hrana koju su djeca konzumirala, a koja se priprema u centralnoj kuhinji, po deklaracijama tehnički ispravna.

"Riječ je o djeci iz vrtića 'Mašnica', 'Skenderija', 'Lastavica' i 'Leptirić'. Imam informaciju da u drugim vrtićima nije zabilježen izostanak djece. Radi se o vrtićima s područja općina Stari grad, Centar i Novo Sarajevo", kazala je Jovanović-Halilovićeva.

Dodala je da sva djeca koja pohađaju neki od 29 vrtića u sklopu te ustanove jedu istu hranu koja se sprema u centralnoj kuhinji.

Inače, hrana koja se servira u vrtićima svakodnevno se kontrolira, a samo juče je pripremljeno oko 2.300 obroka. Svaki dan uzimaju se i uzorci hrane te bi se i na osnovu toga trebalo moći utvrditi da li je hrana uzrok trovanja.

Nedim Begunić, predsjednik Vijeća roditelja predškolskog obrazovanja Kantona Sarajevo, nije želio komentarisati ovaj slučaj, rekavši samo da će "sačekati da se utvrdi šta se desilo".

  • 29 vrtića u okviru JU "Djeca Sarajeva"
  • 2.300 djece boravi u ovim vrtićima
  • 103 djeteta javila se sa simptomima trovanja hranom

Isti vrtići ranije zatvarani

U Javnoj ustanovi "Djeca Sarajeva" 2009. godine jedanaestero djece otrovano je salmonelom, a vrtići "Skenderija" i "Leptirić" bili su privremeno i zatvoreni.

Upravo iz ova dva vrtića su i ovaj put hospitalizirana djeca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije