Hronika

I SIPA u istrazi ubistva Klice

I SIPA u istrazi ubistva Klice
I SIPA u istrazi ubistva Klice

SARAJEVO, ZAGREB - Istraga o ubistvu Vinka Žuljevića Klice, penzionisanog oficira HVO-a, koji je likvidiran u Zagrebu, "prelila" se i u BiH, nakon što je hrvatska policija od Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) zatražila da izvrši određene provjere, čiji je cilj da se rasvijetli ovo krivično djelo.

Aktivnosti SIPA u BiH na ovom slučaju obavijene su još velom tajne, ali su nam ipak u toj agenciji potvrdili da su tražene provjere realizovali, te o svemu obavijestili kolege u susjednoj državi.

"Po zahtjevu MUP-a Hrvatske, SIPA je vršila određene provjere u konkretnom slučaju, nakon čega je rezultate dostavila MUP-u Hrvatske. SIPA je u stalnim kontaktima sa istražnim organima Hrvatske, sa kojima imamo odličnu saradnju, i u slučaju novih zahtjeva, odmah ćemo reagovati", naglasila je danas Kristina Jozić, v.d. portparola SIPA.

Ove provjere, inače, logičan su slijed događaja, ako se zna da je Žuljević porijeklom iz Gornjeg Vakufa, a prema podacima Tužilaštva BiH, on je bio i pod istragom zbog sumnje da je umiješan u ratne zločine koji se odnose na ratna dešavanja u Bugojnu.

Žuljević je likvidiran u sačekuši u nedjelju u Glavnoj ulici u zagrebačkim Sesvetama, i to nakon što su, kako tvrde očevici, nepoznati i naoružani muškarci sišli s motocikala te Klicu izvukli iz automobila.

Očevici tvrde da su čuli nekoliko pucnjeva iz oružja, te da su se, nakon paljbe, napadači motociklima udaljili s mjesta događaja.

Prema pisanju zagrebačkih medija, Žuljević je bio na glasu kao jedan od najopasnijih ljudi u Zagrebu i povezivali su ga sa zagrebačkim mafijaškim podzemljem.

Javnosti je postao poznat tokom suđenja za ubistvo Veselina Marinova, u kojeg je ispucao više hitaca, ali je oslobođen svih optužbi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije