Hronika

I djevojke iz BiH u lancu prostitucije

I djevojke iz BiH u lancu prostitucije
I djevojke iz BiH u lancu prostitucije

ZAGREB - Zagrebačka policija je u saradnji sa USKOK-om, njemačkom policijom i SIPA razbila međunarodni lanac prostitucije i uhapsila više osoba koje su osumnjičene da su podvodile djevojke iz BiH, Hrvatske i Srbije u Njemačku, s ciljem pružanja seksualnih usluga.

Iz USKOK-a nam nisu mogli dati više detalja o akciji, odnosno koliko je državljanki BiH registrovano u ovom lancu, te da li je među organizatorima i naš državljanin.

"S obzirom na to da je u toku istraga u skladu sa zakonom nismo u mogućnosti da dajemo bilo kakve informacije", kazao je Vuk Đuričić, portparol USKOK-a.

Prema pisanju hrvatskih medija, ovom akcijom obuhvaćeno je 10 osoba, a petoro uhapšenih, među njima i jedna žena, terete da su se bavili organizovanjem prostitucije.

Iz SIPA u petak nismo dobili odgovore na pitanja na koji način su oni učestvovali u ovoj akciji.

Navode da je glavni organizator zločinačkog udruženja, koje je trajalo od jula prošle do januara ove godine, Davor Zunec i njemački državljanin sa privremenim boravkom u Hrvatskoj, dok su ostali osumnjičeni služili kao logistika, odnosno prevozili su djevojke do mušterija, brinuli se za njihov smještaj i slično.

Sumnja se da su djevojke iz BiH, Hrvatske i Srbije odvodili u Njemačku, gdje su one pružale seksualne usluge po cijenama od 60 do 250 evra, pa su tako tokom djelovanja ovog udruženja pružile najmanje 2.000 seksualnih usluga i tako zaradile oko 166.000 maraka. Ova kriminalna grupa je radila tako što je prvo pravila album fotografija s kodnim imenima djevojaka koji su zatim objavljivali na internetu i u oglasima. Uz oglase su navodili da je potencijalnim klijentima omogućeno upoznavanje s djevojkama putem privatne komunikacije preko čet mesindžera. Pripadnici zločinačkog udruženja pružanje seksualnih usluga sa klijentima su dogovarali putem telefona s njemačkim pozivnim brojevima. Nakon dogovorene vrste usluge, cijene i termina, klijente su upućivali u hotele i apartmane, gdje su im djevojke pružale dogovorene usluge.

Među djevojkama koje su podvodili navodno ima i nekih poznatih imena u javnosti. Među njima je jedna starleta i jedna prvakinja države u bodi-bildingu. Prvakinja je i prije nekoliko godina povezivana s elitnom prostitucijom na području Zagreba. Navodno je riječ o Alici Cvetković, koja je privođena 2011. godine, a seksualne usluge je naplaćivala od 300 do 500 evra.

Hipotekom na kuću do slobode

Prvoosumnjičeni Davor Zunec je i prije nekoliko mjeseci bio osumnjičen za isto krivično djelo, koje je počinio 2013. godine. On i njegovi saradnici su tada angažovali više ženskih osoba koje su, zavisno o vrsti i trajanju usluge, naplaćivale od 80 do 170 evra. Zunec je tada pušten iz pritvora na slobodu jer je položio kauciju. Riječ je o hipoteci koju je stavio na svoju kuću. Tada je, osim kaucije kako bi izašao na slobodu, pristao i na uslov da neće ponoviti krivično djelo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije