Hronika

Ilija Đogatović osuđen na šest godina zatvora

Ilija Đogatović osuđen na šest godina zatvora
Ilija Đogatović osuđen na šest godina zatvora

NOVI TRAVNIK - Kantonalni sud u Novom Travniku osudio je bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske Iliju Đogatovića na šest godina zatvora za zločin nad civilima u Donjem Vakufu.

Đogatović, bivši pripadnik 19. Donjovakufske lake brigade, osuđen je za zločin počinjen 11. juna 1992. godine. On nije prisustvovao izricanju presude.

Prema prvostepenoj presudi, Đogatović je sa još jednim vojnikom poslao Bakira Mustaficu i Sulejmana Šutkovića preko borbene linije u mjestu Čehajići, a potom su im pucali u leđa, prenosi Birn.

Šutković je od zadobijenih rana podlegao, dok se Mustafica, iako ranjen, uspio izvući do teritorije pod kontrolom Armije RBiH.

Predsjednik Sudskog vijeća Darmin Avdić je u obrazloženju presude istakao dosljednost svjedoka Mustafice u pričanju ključnih detalja.

"Mustafica je pokazao uvjerljivost, ocjena je ovog vijeća. Nesporno je da je optuženi Ilija Đogatović izvršio djelo sa još jednom nepoznatom osobom", rekao je Avdić.

Pojašnjavajući visinu kazne, sudija Avdić je naveo da se Vijeće rukovodilo težinom djela, činjenicom da je proteklo više od 20 godina, ali i nekim ranijim presudama u predmetima ratnih zločina sa smrtnom posljedicom.

Đogatovićev branilac Branka Praljak najavila je žalbu Vrhovnom sudu Federacije BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije